Hogyan lázadj a melegellenesség ellen az oroszországi Olimpia kapcsán.

Az oroszországi törvénybe iktatott homofóbia ugyebár nem játék. A méltán elfeledett t.A.T.u. leszbikus-énekesduó hazájában ma már akár büntethető, ha két férfi vagy nő kézen fogva mászkál, hiszen ha úgy tartja kedvünk (értsd: Putyin kedve), egy ilyen ártatlan gesztus is homoszexuális propagandának minősülhet. A nemzetközi helyzetet pedig csak fokozza a téli olimpia, mely egy alapvető erkölcsi és általános emberi értékek hagyományai mentén mozgó sportesemény, és melytől merőben távol áll bármiféle kirekesztés.

A nyugati világból sorra érkeznek a reakciók a kialakult helyzetre. Barack Obama például – több más nemzet vezetőjével egyetemben – úgy döntött, nem utazik el Szocsiba, de három, nyíltan meleg sportolót nevezett az amerikai delegációba, hogy ők képviseljék az országot a nyitó- és záróünnepségen.

A Principle 6 nevű mozgalomról már egy korábbi cikkünkben megemlékeztünk, melynek szlogenje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság átírt alapelve: "a sport nem tesz hátrányos megkülönböztetést faji, vallási, politikai, nemi vagy más szempontból.”

Aztán itt vannak a skót sörfőzde, a BrewDog limitált szériás palackjai, melyek pop art stílusú címkéin az orosz államfő, Vladimir Putyin és az „ő üzenete” látható: “100%-ig hetero vagyok és törvényt bocsátok ki, hogy ezt bizonyítsam is! Igyál meg engem és elég erőd lesz semmivel sem törődve, dogmatikusan lelőni egy őzet vagy nemzetközileg ellenzett, diszkriminatív törvényeket hozni, még mielőtt elfogyasztottad a kaviár-reggelid.” A kedves gyártó küldött egy rekeszt a sörből a Kreml-be is, bár honlapjuk tanúsága szerint ebben a lépésben nagyobb szerepe volt az egyik összetevő szexuális teljesítményt fokozó hatásának. Szerintük ugyanis van ott valaki, aki örülne az ilyen jellegű segítségnek… 

A következő kisfilmet, amiért tényleg óriási elismerés jár, egy kanadai esélyegyenlőségi intézet készítette. Zseniális ötlet, zseniális kivitelezés, zseniális zeneválasztás (The Human League: Don't You Want Me?), zseniális szlogen, miszerint az olimpia „mindig is egy kicsit meleg volt”.

Az internet sem alszik, az olimpia nyitónapjára a Google szivárványszínbe öltözött.

Szorgos trollkezek elkészítették Putyin Facebook-videóját is: 

Ez pedig a legújabb tiltakozó reklám, a sportszerekkel kereskedő XXL United-től. 

 

*A címbéli idézet George Orwell: Állatfarm-jából származik. Teljes terjedelemben: "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél."

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat