Mit csinál mostanában a Spotify?

Terjeszkedik, közösséget épít – de piacvezető is lenne?

A tegnapi napon egy nagyszabású, New York-i sajtóesemény keretein belül bejelentettek egy csomó új Spotify funkciót: ezentúl videókontettel, podcastekkel, de még személyre szabott futózene alkalmazással is találkozhatunk a zene-streamelés mellett.

A Spotify, mint a nagy újító

Nem rég az Apple bejelentette, hogy 3 milliárd dollárért bevásárolják magukat a Beats Electronicsba, és újraindítják a Beats Musicot. Nyilván emiatt nagy nyomás nehezedett a Spotifyra, és úgy érezték sürgősen lépniük kell valamit az ügyben. Pedig a streaming piac felhasználóinak a felét magáénak tudó cég így is elég nagyot megy mostanában: eddig a program segítségével összesen 25 milliárd (!!!) órányi zenét streameltek, amit ki is számoltak nekünk, egymásutánjában ez 3 millió évnyi streamelést jelentene.

Innentől pedig a kedvenc podcastjeinket, vagy éppen originál VICE, vagy Wired videókat is streamelhetünk a program segítségével.

A Spotify pedig tanul és fejlődik: kiismer minket, hogy milyen zenéket szeretünk, és úgy fogja megkönnyíteni a dolgunkat, hogy észre sem vesszük, de már 10 órája a kedvenc zenéinket streameli. Aztán futás közben is Spotify-ról fogunk zenét hallgatni, mert az új fejlesztés segítségével a futótempónkhoz igazítva dob nekünk zenét a gép. Tehát ha elképesztő sebességgel sprinteljük végig a margitszigeti kört, lehet, hogy kapunk valami 150 bpm-es pumpálós trance-t, ha pedig épphogy csak kocogunk, a Spotify keverhet nekünk egy lassabb Conway Twitty-t is.

A Spotify, mint a Starbucksok új, közösségépítő kelléke

Néhány nappal ezelőtt a Starbucks bejelentette, hogy a Spotify közreműködésével ősztől, minden amerikai, anglilai és kanadai kávézójukban a Spotify fogja szolgáltatni a zenét. Minden alkalmazott kap egy prémium Spotify felhasználói fiókot, így a pultosok ezentúl a tejszínhab mellett a zenét is keverhetik. A tudomány itt nem áll meg, ugyanis a kávézók vásárlói szintén beleszólhatnak a számok sorrendjébe, mivel a stream-programon keresztül ajánlhatnak zeneszámot is, így az egész Starbucks olyan lesz, mint egy nagy sulidiszkó. A Starbucks-okban ezentúl nem csak kávét kaphatunk, hanem egy alapos zenei horizontbővítést is. Az alkalmazottaknak már most elnyerte a tetszését, lehet azért, mert így meg tudják akadályozni, hogy egy-egy számot unásig ismételjenek a helyeken. A Spotifynak is jól jön az új partner, mert az idáig sem csak kávéban utazó Starbucks, a megállapodás keretein belül promotálni fogja a Spotify Premium szolgáltatást, az ebből befolyó összegre pedig égető szüksége van a Spotify-nak.

Mégsem óriási piaci áttörés?

Az újítások bevezetésének a célja természetesen az, hogy a Spotify felhasználókkal még jobban megszeretessék a programot, de a még jobb az lenne, hogy ha a még-nem-Spotify felhasználókkal történne ez. Ez viszont problémás, mivel a Spotify nem fog az új alkalmazásaival és a szuper ötleteivel egy tátongó piaci űrt betölteni, mert ez az űr nem létezik. Azért nem létezik mert már be van töltve szuper ötletekkel és új alkalmazásokkal, vagy esetleg a versenytársak tarsolyaiban vannak már a szuper ötletek, és az Apple-től a YouTube-ig jelenleg mindenki azon dolgozik, hogy felhasználókat szipkázzanak el a másiktól. Ez így viszont verseny, nem pedig hiánypótlás, és ebben a versenyben kell most a Spotify-nak ringben maradnia, kérdés, hogy a következő hónapokban sikerül-e neki.

via Wired

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat