MOL zöldakció

Két komponensű pályázatot hirdetett a MOL és az Ökotárs Alapítvány zöldövezetek kialakítására. Az egyik övezetet egy budapesti társasház udvarában alakítanák ki, a másikat vidéken, park formájában hoznák létre.

Május 29-e óta jelentkezhetnek hazai civilszervezetek a helyi közösségek (lakóközösségek) bevonásával a MOL és az Ökotárs Alapítvány két fordulós pályázatára, a Zöldövezet Programra. 

A pályázat két komponensű, azaz kétféle zöldövezet készül el a program során. Az első típus egy budapesti társasház szerencsés lakóit fogja boldogítani, a másik az ország bármely szegletében élő lakóközösséget szolgálja majd, mint (felújított) park.

Egy híres amerikai urbanológus szerint működő és közkedvelt köztereket csak az ott élő közösség bevonásával lehet teremteni. Ez a gondolkodásmód lassan átragadt Európára is, így történhetett, hogy a MOL-csoport és az Ökotárs Alapítvány 2006-ban egyedülálló környezetvédelmi programot hirdetett meg. Ennek alapvető célja, hogy településeink minél több és szebb zöldfelülettel gazdagodjanak. A nyertes pályázók között 15 millió forint kerül szétosztásra. Egy pályázó átlagosan pár százezer forintot kap, emellett a teljes programköltség 20%-át is ő állja. További feltétel, hogy őshonos növényekkel, egy mindenki által szabadon látogatható, minimum 1500 négyzetméteres területet kell "zöldesíteni".A korábbi nyertesek néhány tanácsa is olvasható a zoldovezet.okotars.hu oldalon. Ezek közül az egyik, hogy ne válasszunk olyan területet, melyet árvíz fenyeget, vegyük fel a kapcsolatot a település polgármesterével, a szemétszedésbe vonjuk be az óvodákat, készítsünk pontos terveket, így megkönnyítve a saját dolgunkat.


Bakos Csenge M. 
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat