MOME for Chevrolet

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai bejutottak a Chevrolet által idén hetedik alkalommal meghirdetett Young Creative Chevrolet (YCC) nemzetközi művészeti és design pályázat európai döntőjébe.

A YCC idei témája „A futball jelenség” volt, mely ötlet a Chevrolet futball iránti elkötelezettségéből fakad. A márka ugyanis (egy focirajongó számára nehezen elképzelhető módon) egyaránt szponzorálja a Manchester United és a Liverpool focicsapatokat, és ezzel egyetemben a One World Futbol projekt kiemelt támogatója, mely projekt célja a szegényebb országok fiatal futballjátékosainak támogatása. A Chevrolet éppen ezért 1,5 millió, gyakorlatilag elnyűhetetlen focilabdát ajánlott fel azoknak a szervezeteknek, amelyek háborús övezetek, menekülttáborok, katasztrófa sújtotta területek és más hátrányos helyzetű közösségek fiataljaival foglalkoznak.

Az idei YCC versenyen tehát „A futball jelenség” témában négy alkalmazott művészeti ágban (divat, fotó, videó, grafika) kellett a fiatal, feltörekvő művészeknek megfejteniük a világsport elapadhatatlan népszerűségének titkát. A magyarországi versenyen idén először emelkedett 20 fölé azon oktatási intézmények száma, ahonnan regisztráció érkezett a versenyre. A versenyen a pályázatok elbírálása két szinten zajlik, a nemzeti zsűrizésben első helyet nyert alkotások jutnak tovább a nemzetközi döntőbe, ahol az előző években a világ legnevesebb szórakoztatóipari, reklám- és divatcégeinek szakemberei foglaltak helyet, mint például a Sony, a Fashion TV vagy éppen a Zara.

„A 2013-as pályamunkák az előző évek YCC versenyéhez hasonló eredményt mutatnak. Divat és grafika kategóriában érkezett a legmagasabb számú pályázat, míg az is igaz, hogy azon oktatási intézményekből, ahonnan első alkalommal regisztráltak hallgatók a versenyre, érezhetően friss és izgalmas munkákat kaptunk. Anélkül folyt az értékelés, hogy a pályázók neve vagy oktatási intézménye nyilvánossá vált volna, így az esetlegesen felmerülő részrehajlást elkerülhettünk. A 2013-as eredmények közt érdemes megemlíteni, hogy ismét megkímélte a hallgatók pénztárcáját a Chevrolet, átvállalta a pályamunkák nyomtatási költségét a diákoktól, így a leadás elektronikus úton és gördülékenyen történt” – összegezte a versenyt szervező magyarországi YCC csapat az idei tapasztalatokat.

Valamennyi meghirdetett kategóriában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai végeztek első helyen. A zsűri döntése alapján az Óbudai Egyetem és a Debreceni Művészeti Akadémia hallgatói lettek második és harmadik helyezettek, illetve bronz és ezüst fokozatot kaptak továbbá a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói. A díjazottak és pályamunkáik itt tekinthetők meg. 

A MOME diákjai képviselik tehát hazánkat a nemzetközi megmérettetésen. Másfél millió forintért versenyeznek tovább 15 európai ország legjobbjainak munkáival. Az európai eredményekről 2013 júliusában dönt a nemzetközi összetételű zsűri.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat