Movember - Month of Mozart

A legjobb komolyzenét népszerűsítő kampány ever.

November az év egyik leglehangolóbb hónapja, a sorrendet ugyan nehéz lenne megállapítani, hiszen január és február is minden évben nagy esélyekkel indul a címért. Talán éppen ezért léteznek kifejezetten novemberre időzített kampányok, hogy felkavarják az állóvizet, kicsit felmelegítsék a nyamvadt, esős idő által unalomba, közönyösségbe süllyedt emberi lelkeket (mint ahogy én szórakoztatom magam az ehhez hasonló körmondatokkal)… A közismert, bajusznövesztésre buzdító Movemberről külföldi és magyar vonatkozásban is tudósítottunk már, most pedig azon a komolyzenét népszerűsítő kezdeményezésen van a sor, melytől jó kedvem lett reggel, pedig hétfő van.

A WQXR FM a New York-i közszolgálati rádió kizárólag komolyzenét sugárzó adója (az ottani MR3, avagy Bartók Rádió), akik szerint sokkal inkább Mozart, nem pedig a bajusz (mustache) miatt Movember az idei november. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem ez az első, komolyzenét népszerűsítő kampánya a rádiónak: az elmúlt két évben az ominózus hónap Beethovené volt („Beethoven Awareness Month”), amikor is a következő zseniális szlogen köré épülő átfogó, multimédiás kampánnyal próbálták megragadni a hallgatók figyelmét: „Obey Thoven” (szabadfordításban: Fogadj szót (Bee)Thovennek!).

A szóviccek szerelmeseit valószínűleg már ezzel megvették, viszont az idei Mozart-hónap szlogenje még nagyobb telitalálat: I AM A DEUS. (Lehetséges, hogy ez még senkinek nem jutott eszébe?) A szlogen azért is tökéletes, mert a szóvicc nem öncélú; Mozart nagy egoval bíró, erős, lázadó személyiség volt. Ahogy Alex Moulton, a kampányt jegyző Eyeball ügynökség ügyvezető igazgatója fogalmazott: „ő volt korának Kanye Westje, vagy éppen Lady Gagája”. Így azon felül, hogy Mozart a legismertebb zeneszerző a világon, alakjának középpontba helyezése rengeteg apró, játékos ötlet megvalósítására adott lehetőséget, kezdve a nevével.

Az ügynökség legnagyobb feladatának azt tartotta, hogy eloszlassa a komolyzenéről kialakult (november-)szürke asszociációfelhőt (elavult, magasztos, komoly, unalmas) és helyébe egy színesebb, barátságosabb képet fessen. Ennek érdekében hozták létre például a Life with Wolfie című Tumblr-oldalt is, ahol Mozart szülei írnak jelen időben arról, hogyan próbálják zabolátlan gyermeküket nevelni a „klasszikus zene rohanó világában”. Ugyanez a fiatalos, lázadó jelleg köszönt vissza a kampány előzetes akciójában, amikor is gerilla stílusban teleragasztották New Yorkot a tavalyi, „Obey Thoven” Mozart által „megrongált” plakátjaival. A posztereken Beethovent összefirkálták, kapott kék hajat, szemüveget, bajuszt, kecskeszakállat is, sőt, néhány helyen mintha farkaskarmokkal jelölték volna meg az arcát. Ezen kívül a „Thoven” feliratot az elkövető Mozartra cserélte ki, az anarchia egyezményes jelével kiemelve az ’a’ betűt. Limore Shur, az Eyeball kreatív igazgatója a következőképpen magyarázta az akciót: „Itt jön Mozart, az ő farkas (wolf) seregét, a farkas bandát („wolf gang”!!) vezetve.”

Meglepődnénk, ha ezekkel az egyszerre játékos, egyszerű, mégis mesteri ötletekkel teletűzdelt kampány nem lenne sikeres és nem érné el a kitűzött célt: további hallgatók megnyerését (ami alapvetően, komolyzenei csatornáról lévén szó, nem egyszerű feladat), valamint hogy a WQXR FM létezése, illetve frekvenciája beleivódjon a köztudatba.

Természetesen az előző évekhez hasonlóan televíziós reklámszpot, rádióhirdetések, kültéri plakátok és poszterek és banner hirdetések is tartoznak a kampányhoz, valamint nagy hangsúlyt kap a már említett közösségi média használata is (Instagram, Tumblr, Twitter és YouTube). Ismét szerveznek eseményeket, készítenek táskákat és pólókat is, sőt, egy verseny is a kampány részét képezi, ahol a fődíj egy zongora lesz. A kampány összköltsége 300,000 dollár, mely körülbelül ugyanannyi, mint az előző évek Beethoven-kampányainak költségvetései. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat