Kedvenc közösségi oldalunkon indult háború a Grundért és az Egri várért, melynek célja a fiatalok olvasási szokásainak megváltoztatása. Vagy inkább létrehozása. 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a közösségi média eszközeivel szeretné népszerűsíteni az olvasást a fiatalság körében, ehhez pedig forgatókönyvírói pályázat is társul. A kezdeményezés a Mozi a fejedben nevet kapta. Sajnos a magyar gyerekek körében egyre általánosabb az a szemlélet, hogy az a könyv, ami kötelező, csak rossz lehet. Nem is csoda, hogy szegények erre a megállapításra jutottak, hiszen 11-12 évesen már olyan komoly, nagy lélegzetvételű köteteket kell olvasniuk, mint drága Jókai Az arany ember című műve, ami véleményünk szerint csak a középiskola végén lehetne feladható. Ilyen teljesíthetetlen vagy csak keservesen teljesíthető elvárások után nincs min meglepődni, ha a kisiskolások az Egri csillagok és A Pál utcai fiúk hallatán is fújolni kezdenek, noha azok tényleg korosztálytól függetlenül szórakoztató művek. 

Ezeken az előítéleteken szeretne tehát változtatni a MANK, méghozzá úgy, hogy regisztrálja a két könyv főhőseit a Facebookra. A Pál utcai fiúk szereplői közül Nemecsek Ernő, Boka János, Áts Feri és Csónakos kezdte posztolni a könyvben körülötte zajló eseményeket, méghozzá kronológikus sorrendben. Az Egri csillagok főhősei közül a szerelmespár, Vicuska és Bornemissza Gergely mellett Jumurdzsák és Dobó István is megelevenedett. A Facebookon elindított program érdekessége, hogy a könyvbéli szereplők blogot is vezetnek, ami mellesleg nem sikerült túl jól. (Az Olvasásnépszerűsítés 2014 címet olvasva valószínűleg minden gyerek hanyatt-homlok menekül majd.) 

A 8-16 éves, az internettel együtt felnövekvő korosztályt tehát láthatóan tényleg igyekeznek elérni a közösségi médián keresztül. A már említett forgatókönyvírói pályázatra pedig olyan műveket várnak, melyben a két könyv valamely jelenete elevenedik meg a mai kornak megfelelő környezetben. (A pályázat határideje február 19-e, jelentkezni itt, többet megtudni pedig az alábbi videóból lehet.) Versenghetnek a gyerekek abban is, ki tud jobb harca buzdító üzenetet írni az Egri vár védelmére 160 karakterben, Dobó István nevében. Cecey Éva pedig Skype-on várja a kisfiúk szerelmi vallomásait. (?) 

Einstand:

Az Egri csillagok című film hollywood-i stílusú előzetese:

A könyvekkel és olvasással kapcsolatosan nem ez az egyetlen jelenleg futó projekt. Kevesen tudják, de február 14-e nem csak a szerelmesek ünnepe, hanem az "Adj egy könyvet" felhívás napja is. Ennek lényege, hogy ezen a napon minél több kisgyerek kapjon használt vagy új könyveket. Ehhez az akcióhoz csatlakozott idén második alkalommal a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza magazin, a Nemzetközi könyvajándék elnevezésű programjukkal. A Tilos az Á Könyvek kiadó pedig random helyeken, kerítéseken, lépcsőkön vagy iskolák bejáratánál fog kamaszkönyveket "elrejteni". 

"Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd."

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat