Ne is erőlködjetek

Négy elektromos cigaretta reklámját tiltotta be a héten a brit reklámszabályozó testület, mert nem utaltak elég tisztán a hirdetett termékre.

Úgy tűnik, az elektromos cigaretták gyártói szélmalomharcot vívnak a hatóságokkal. Az Európai Bizottság már egy ideje erősen dolgozik azon, hogy a termékeket a gyógyszerek kategóriájába minősítsék, ami azt jelentené, hogy speciális engedélyek kellenek majd reklámozásukhoz. Jó pár országban egyenesen illegális az elektromos cigaretta, Nagy-Britanniában azonban még 2016-ig reklámozni is lehet őket. Illetve csak lehetne, a jelek szerint ugyanis a gyártók képtelenek megfelelni az előírásoknak.

A vonatkozó szabályok szerint a reklámok nem hivatkozhatnak dohányzásra, és nem utalhatnak dohánytermékre. Ezek után azért elkaszálni őket, mert nem mutatják be elég világosan a terméket, illetve azok nikotintartalmát, felettébb mulatságos. Ráadásul mindegyik reklámot elfogadta vetítés előtt a Clearcast, ami a problémás reklámok kiszűrésére szakosodott.

Az egyik betiltott reklám

Az ASA érvelése így egy kicsit kukacoskodásnak tűnik. Mivel ezek az első hasonló témában született reklámok, szerintük várhatóak voltak a szülési nehézségek. De mégis, hogyan tehetné egy reklám világos, hogy elektromos cigarettáról van szó, anélkül hogy dohánytermékekre utalna? Az összeesküvés-elméleteket kedvelők a hagyományos dohánylobbi kezét látják a dologban, akik a konkurenciát így próbálnák ellehetetleníteni.

A reklámok közül kiemeltek egyet, amit azért ítéltek el, mert "gyerekek számára vonzó" lehet a tartalma. Az egyik fő motívuma ugyanis egy első lépéseit megtevő baba, aki megdöbbentő módon a Gangnam Style táncmozdulataival kezd. Élünk a gyanúperrel, hogy valójában a borzalmasan lejárt ötlet miatt ítélték el.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat