Nem adnak karácsonyi ajándékot a cégek

A Promo Data Piackutató Kft. 2300 nagyvállalat reklámajándékokért felelős munkatársát kérdezte a karácsonyi ajándékozásokkal kapcsolatban. A legtöbben már egyáltalán nem költenek ilyen célra. 

Nagymértékben visszaesett azoknak a cégeknek a száma, akik karácsonyi reklámajándékokat rendeltek (vagy tervezik, hogy rendelnek) az idén. Azok pedig, akik még mindig ajándékoznak, egyre kevesebb pénzt szánnak rá. A Promo Data Piackutató Kft. felméréséből kiderül, hogy a cégek nagy része egyáltalán nem költ ajándékokra, szívesebben fordítják jótékonysági célokra ezeket az amúgy is csökkenő összegeket. A reprezentatívnak mondható felmérés során 2300 nagyvállalat reklámajándékokért felelős munkatársával készítettek interjút. Meglepő, hogy még a nemzetközi vállalatok is szívesebben adományoznak, mint ajándékoznak.

Már a 2008-as válság előtt is csökkenőben voltak a reklámajándékra költött összegek, de az utána következő években még jobban kivehetővé vált ez a tendencia. A megkérdezett vállalatok 44%-a vásárol 100-500 ezer forint értékben, míg tavaly és tavaly előtt csak 41% és 42% volt ez az arány. Most a cégek csaknem fele (45%-a) költ 100 ezer forint alatti összeget, míg tíz éve csupán 16%-uk volt ennyire fukar.

A legnépszerűbb ajándék továbbra is a bor vagy a pálinka, de szorosan követik őket az iroda- és írószerek, nyomtatványok, naptárak és CD-k. Csak kevesen vesznek édességet, csokoládét és bonbont, de még ritkább, hogy valaki luxuscikket ajándékozna. (Mindössze 1-2% válaszolta ezt.) A piackutatás szerint a karácsonyi cégajándékozás erős szűkülése mellett némileg nagyobb az egyéb időszakban, például év közben történő beszerzés, a megkérdezett nagyvállalatok 17 százaléka vásárol ilyenkor. A felmérésben résztvevő, 300 millió forint éves árbevételnél nagyobb vállalkozások 39%-a budapesti székhelyű, 11%-uk Pest megyei. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat