Nem kell az oroszoknak a Louis Vuitton reklám

Az óriás Louis Vuitton láda eltakarja a Vaszilij Blazsennij-székesegyházat, sőt, a Lenin-mauzóleumot is, ez pedig nagyon nem tetszik a képviselőknek az alsóházban. 

A Louis Vuitton divatház a december 2-án kezdődő moszkvai kiállításának népszerűsítése érdekében helyezte a Vörös térre a mindössze 9 méter magas és 30 méter hosszú, szerény, láda formájú pavilont. Mondjuk a motivációt megérteni nem nehéz: Moszkvában minden monumentális, elég hülyén nézett volna ki egy 4X4-es kistáska az 57 méter magas székesegyház aljában. Azonban a városvédők és az alsóház-beli kommunista képviselők szerint ez azért már túlzás. A Louis Vuitton motívumokkal és színekkel díszített, ízléses óriásláda ugyanis – ha történetesen a Moszkva szálló felől közelítjük meg a Vörös teret – pont eltakarja a Vaszilij Blazsennij-székesegyházat, de ha ez nem lenne elég, a Lenin-mauzóleumot is! Ez pedig természetesen hatalmas tiszteletlenség.

"A Vörös tér különleges státussal rendelkezik. Ez egy szent hely az orosz állam számára. Vannak olyan jelképek, amelyeket nem szabad eljelentékteleníteni és becsmérelni, mert az állam jövője függ tőlük” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Szergej Obuhov, kommunista párti törvényhozó.

Alekszandr Szigyjakin, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) tagja is bírálta a francia divatház akcióját és a hatóságokhoz fordult, hogy vajon törvényes keretek között állították-e fel a reklámnak szánt láda-pavilont. Szerinte annak méretei nem indokoltak (na ne), és akadályozza a kulturális világörökség látványának élvezetét. Azonban a reklám minden engedéllyel rendelkezik, ráadásul karitatív célokra használják fel: a ládának köszönhetően a kiállításra eladott jegyekből származó bevételt Natalja Vogyanova orosz topmodell fogyatékkal élő gyermekeket támogató jótékonysági alapítványa kapja meg.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat