Nem lesz esküvő!  - lefújták a norvég gyerekházasságot

A menyegzőről szóló botrányos híresztelések valójában egy társadalmi célú kampány részei azokért a kislányokért, akiket világszerte kényszerítenek házasságra náluk gyakran négyszer idősebb férfiakkal.

Nagy port kavart egy 12 éves norvég kislány, Thea blogja, aki hosszú időn át állította, október 11-én kimondja a boldogító igent „párjának”, a 37 éves Geirnek. Posztjaiban beszámolt az előkészületekről, arról, mit gondol a korai házasságról, sőt félelmeiről is a nászéjszakával kapcsolatban.

„Hello! A nevem Thea és 12 éves vagyok. Egy hónapon belül férjhez megyek!” – írja blogján a kislány.

Az emberek nagy többségének nem esett le, hogy marketingakcióról lehet szó, ezért számos feljelentés érkezett az ügyben a norvég gyámügyhöz és rendőrséghez. A történetről a norvég bulvármédia is beszámolt, amely még nagyobbra duzzasztotta a közfelháborodást. A gyermekvédelmisek és sok Facebook-felhasználó is tiltakozóakciót kezdett, hogy megmentsék Theát.

Az elmúlt napokban aztán előkerült egy weboldal is, melyen az esküvőjük ellen létrehozott petíciót lehet aláírni. Ekkor már sejteni lehetett, hogy nem valódi esetről van szó. Thea és Geir lagzija nem véletlenül október 11-ére volt kiírva, aznap van ugyanis az ENSZ nemzetközi lánynapja.

A kampányt megvalósító csapat azóta elmondta, évente 39 ezer kislányt kényszerítenek házasságra náluk gyakran évtizedekkel idősebb férfiakkal, ezért fontos lenne, hogy az emberek szembesüljenek a problémával, és adakozzanak a gyermekmentő szervezeteknek. Az akció sikerességét mi sem mutatja jobban, minthogy Thea blogja ma Norvégia legolvasottabja. 

Képgaléria:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat