Nem, nem az Anonymous csinált béna reklámokat a Hondának

Mi lehet bénább egy Twitter-fiók marketingcélú "meghekkelésénél"? Hát az emberek, akiknek nem esik le, hogy ez egy reklám.

Vannak olyan reklámkampányok, amikről képtelenek vagyunk beszámolni, mert annyira gyenge próbákozásnak érezzük őket. Ilyennek tűnt a Honda ünnepi szezonra készített Twitter-akciója is, amíg meg nem láttuk a retweeteket. 

Magyarországon bizonyára kevesen emlékeznek rá, de futott a nyolcvanas években egy borzasztóan kínos rajzfilmsorozat, a Masters of the Universe, ami gyakorlatilag a Mattel játékfiguráinak a promóciójaként szolgált. (Érdekes adalék, hogy ezt az üzleti modellt azután találták ki, amikor kiderült, hogy mekkorát buktak a Star Wars licensz visszautasításával.) Ebben a sorozatban a Conan mintájára megformált He-Man próbálja megvédeni birodalma népét a gonosz koponyaarcú Skeletortól. Akik már 2005 környékén is járatosak voltak az internet sötétebb bugyraiban, összefuthattak velük az első mémek egyikében. (Egyáltalán nem érdekes adalék, hogy a kétezres évek legvégén a szakmai gyakorlatom egy részében ilyen műanyag akciófigurákat katalogizáltam a Néprajzi Múzeum Plasztik Művek kiállításának anyagából. Néha azért visszasírom.) 

Na, ez a Skeletor "hekkelte" meg a Honda Twitter-fiókját egy napra. Valahogy így:

A teljesen nyilvánvaló és roppant kínos reklámposztok mellett ilyen csodálatos humorbombákkal elkápráztatva a tömegeket:

Ezzel nagy baj nem is lett volna, nagyon jól tudjuk mindannyian, hogy az ilyen jellegű kampányok úgy születnek, hogy tizenöt-húsz öltönyös ember egy fojtogató hangulatú, több órás meetingen szépen kiirt mindent az eredeti ötletből, ami vicces, vagány, egyszóval VESZÉLYES lehetett volna. Mindenki nyugodtan térhet nyugovóra, abban a tudatban, hogy ez az ötlet is méltán süllyed majd a feledés mélyére. Aztán jönnek azok, akik elhiszik, hogy ezt valaki poénból csinálta:

Anonymous nyilván. A rettegett anarchista hackercsoport azzal tölti idejét, hogy olyan tweeteket komponál, amikben Skeletor az új Honda egyterű előnyeit mérlegeli. 

Hát, sajnos nem erről van szó, hanem minden idők egyik legbénább ünnepi kampányáról. Az alapötlet, hogy az új Hondák láttán pont azt a bizsergető izgalmat kéne érezned, mint amikor gyerekkorodban egy Skeletor figurát kaptál karácsonyra. (A videókból készült egyébként G.I. Joe és Stretch Adam verzió is.) 

A hekkelést komolyan vevők számára már nincs segítség, de a kampány készítőinek egy másik Skeletoros mémet ajánlanék a figyelmükbe: a Skeletor Is Love motivációs üzenetei segíthetnek leküzdeni a hétköznapi problémákat. Különösen ez:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat