Nem szeretted az étteremben hagyni a maradékodat? Mostantól majd nem is eszel!

Egy étel-újrahasznosító cég vette fel a kesztyűt az éhezéssel szemben. Meglepő vagy sem, a kezdeményezés a világ legkövérebb országából indult. 

Amerikai civilek étel-újrahasznosító vállalkozást indítottak, hogy véget vessenek a bolygó legkövérebb országát sújtó éhezésnek. Bizony, náluk is sokan élnek olyan szegénységben, hogy még ennivalóra sincsen pénzük. Társadalmi berendezkedésük éppoly tökéletlen, mint bármelyik másik, amit ismerünk.

Nagy a szakadék az átlag amerikai és a szegénységbe süllyedt amerikai között. Míg az átlagos amerikai annyi ételt visz haza a fizetéséből, amennyit nem szégyell, addig egy ottani munkanélkülinek vagy hajléktalannak (esetleg mindkettőnek) a minimális napi táplálék megszerzése is komoly nehézségeket okoz. Emellett az étel meggondolatlan pazarlása is gondot okoz az országban. Sokan a maradékot egyszerűen a szemétbe öntik ahelyett, hogy félretennék vagy rászorulóknak ajánlanák fel. Ez egy étterem esetében a legcikibb.

Ezt az abszurd helyzetet szerette volna megváltoztatni (vagy legalábbis változtatni rajta) Ben Simon, a Food Recovery Network alapító igazgatója. A srác cége, ahogy az már többször elhangzott, étel-újrahasznosításban utazik. Ez azt jelenti, hogy főiskolai és egyetemi menzákat keresnek fel azért, hogy azok a maradék ételeiket rajtuk keresztül felajánlhassák az éhezőknek.

Néhány hónappal ezelőtt az Upworthy-nek hála megjelent róluk az első cikk, melynek következtében több száz étkezde jelentkezett az önkénteskonyhák közé. Az éttermeknek a megállapodás szerint legalább havonta kell adakozniuk, cserébe pedig viselhetik a kirakatukon jótékonyságuk címerét, vagyis egy matricát. Micsoda üzlet!

Viccet félretéve, az ötlet kiváló és nagyon várjuk a hazai megvalósítását, azonban Ben egyik kijelentése mellett sajnos nem tudunk szó nélkül elmenni, mivel az nem sikerült túl figyelmesre:

„Senki nem érdemli meg, hogy éhezzen, különösen Amerikában nem!”

Szerintünk egészen egyszerűen sehol, senki, semmilyen körülmények között nem érdemli meg, hogy a napi betevője miatt aggódjon. De ez már csak szőrszálhasogatás, megy a pacsi Bennek!

Videó:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat