Nemzeti ARC plakátkiállítás

Hogyan ihlették meg az ARC pályázóit a nemzeti dohányboltok? Valóban a trafikok állnak az idei kiállítás középpontjában?

Sejthető volt, hogy az idei ARC plakátkiállításon (ami sorban a tizenharmadik) főszerepet kapnak a nemzeti dohányboltok. A koncesszió, a trafikmutyi, a nemzeti és a dohány lettek a kedvenc szavak. Nem csak a nemzeti dohányboltok véleményezésére használták az ízléses barna arculatot, volt aki a Nemzeti Színházzal kapcsolatos mizériát jelenítette meg, de olyan is akadt, aki komplett társadalomkritikát fogalmazott meg vele. Hogyan kerültek újra a figyelem középpontjába a trafikok és hogyan jelent ez meg vizuálisan?

Kezdjük mindjárt Rácz Imre Zoltán alkotásával, amely a Nemzeti családmodell 2.0 címet viseli. Ebben aztán tényleg benne van minden. Amellett, hogy megfogalmaz egy remek társadalomkritikát még a dohányboltok arculati elemeivel is jól bánik. Kiválóan állapítja meg, milyen lenne ma egy ideális család, legalábbis egyesek szerint.

A trafikok megnyitása előtt ezernyi "Itt hamarosan nemzeti dohánybolt nyílik!" feliratot olvashattunk és ez bizony az emberek agyára ment. Ez ihlette ezt a plakátot, melyen bolt helyett a bicska nyílik. Az megint más kérdés, hogy ez az alkotás már májusban megtalálható volt az interneten, igaz kicsit más formában. Gál Dávid egyébként a Nemzeti együttérzés címet adta a műnek.

Született egy nemzeti dohányboltos plakát a Coca-Cola dizájnjával is, ám a kólagyár a kiállítás megnyitója előtt megtiltotta, hogy az ő arculatukat használják a trafikmutyival kapcsolatban. Ezért azt megcsonkították. Szerencsénkre azonban egy ügyes fotós még a papírszaggatás előtt megörökítette. Bálint Sebestyén Neked is egy című alkotásáról van egyébként szó. Ez a plakát már csak azért is zseniális, mert nem csak a trafikokról szól, hanem a Coca-Cola Neked is egy Coca-Cola kampányát is megjeleníti.

És íme az utolsó dohányos terv, ami saját óriásplakátot kapott. (A többiek gyűjtőplakátokon, többedmagukkal lettek kiállítva.) Ez a felcsúti stadion sokat vitatott költségvetését vette célba. Vizuálisan nem jelent nagy élményt, de tömény kritika.

A gyűjtőplakátokon hatosával szerepelnek a nemzeti dohányboltokkal foglalkozó alkotások. Ezek között olvasható olyan, amelyre a dohányboltok arculati kézikönyvéből ismert betűtípussal a Nemzeti Színház feliratot írták, de van Nemzeti Levegőbolt is. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat