No woman, no drive!

Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek. Most éppen azért, mert ez veszélyezteti a méhet, ami növeli a természetes vetélések számát. Íme a nyugati-arab kultúra válasza!

Az Amerikában élő Hisham Fageeh sajátos módját választotta a tiltakozásnak. Szülőhazájában, Szaúd-Arábiában a nőket eltiltották a vezetéstől, mondván az veszélyezteti a méhet, amely megnövelheti a természetes vetélések számát. Ez nyilván csak egy újabb mondvacsinált indok, amivel megpróbálják megmagyarázni, miért ők a világ egyetlen olyan országa, ahol így bánnak a gyengébbik nem képviselőivel. Az arab-amerikai komikus és színész, nő nemű honfitársai mellé állt és a Youtube-on közzétette Bob Marley „No woman, no cry” című dalát egy kissé átköltve. Az újraértelmezett sláger igyekszik rávilágítani arra, mekkora ostobaság a nők eltiltása a kormány mellől. Európaiként először bizonyára jót nevetünk a szövegen, melyben az „emlékszem, amikor a családi autóban ültél, a hátsó ülésen” mondathoz hasonlók váltják egymást, pedig ez valahol nagyon szomorú. Képzeld csak el, milyen lenne, ha Te, anyukád vagy a barátnőd nem vezethetne, vagy ha mégis, letartóztatnák érte. Bizony, ez jár annak a szaúdi nőnek, akit vezetésen kapnak!

A dalt mindössze két napja töltötték fel, de már több, mint 3 millióan látták. Az elnyomott nőknek pedig annyi erőt adott, hogy tömegesen ültek a volán mögé a hétvégén. Az akcióról videókat is készítettek, nem kis felháborodást okozva az országban.

Nem csak Szaúd-Arábiában „nem szeretik” a női sofőröket, világszerte hangoztatják, hogy a nők nem tudnak vezetni, se parkolni. Egy korábbi cikkünkben, melyben a Google automatikus kiegészítőjét próbálgattuk, megfejtettük, hogy a magyarok kedvenc sztereotípiája is ez a nőkkel kapcsolatban. Azt viszont nem árt tudni, hogy a KSH adatai szerint 2012-ben a férfiak 10 410 balesetet okoztak, míg a nők csupán 2990-et.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat