Novella-automaták utazáshoz

Remek alternatíva kényszerfacebookozás helyett.

Tömegközlekedésen utazni rémesen unalmas dolog. Nem is csoda, hogy legtöbben a zenébe vagy a telefonunk képernyőjébe merülve próbáljuk elkerülni szintén unatkozó utastársaink kínos pillantásait. Hasonló célból könyvet cipelni magunkkal, vagy egy regény világába belehelyezkedni kutyafuttában, olvasói habitus kérdése, de most úgy néz ki van más megoldás.

Az irodalom, az olvasás és saját kiadójuk népszerűsítésére a francia Short Édition nyolc darab novella automatát szerelt fel Grenoble városába.

Az automatákon ki lehet választani, hogy egy, három vagy öt perc olvasási időt igénylő történettel szeretnénk elütni az utazással töltött „holt időt”. A Gép 600 novellát tárol, amiket a kiadó 142000 felhasználóval büszkélkedő online közössége által beküldött művekből választottak. A megfelelő terjedelem kiválasztása után ezekből kaphat bárki egyet véletlenszerűen (így az is random, hogy egy vicces, drámai vagy romantikus darab lesz), amit az automata számlaszerű formátumban kinyomtat.

Az akció két hete fut, és eddig nagy népszerűségnek örvend. A kiadó egyik alapító tagja, Quentin Pleplé, a Guardiannak elárulta, hogy eddig több, mint 10000 történetet nyomtattak ki, sőt már vannak érdeklődők a formátumra Amerikából, Kanadából, Chiléből és számtalan más országból világszerte.

Itthon is leférne egy.

via The Guardian

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat