Nyakunkon a 13. ARC óriásplakát kiállítás!

A 13. ARC kiállítás közeledtével eltűnődtünk azon, vajon melyek voltak a korábbi évek kedvelt témái. A korai ARC plakátok között találtunk drogokkal, Zöld Pardonnal, EU csatlakozással, állatkínzással és szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozókat is.

Az ARC óriásplakát kiállítás mögött álló ARC Kft.-ét 1999-ben alapították azzal a céllal, hogy némi vérfrissítést hozzon a magyar köztéri reklámkultúrának. A három alapító, Bakos Gábor, Fatér Barna képzőművészek és Geszti Péter reklámszakember úgy gondolták érdemes lenne az óriásplakátokat a hagyományos hirdetéseken kívül társadalmi üzenetekkel is megtölteni. Így született meg az ARC kiállítás gondolata, melyet végül 2000-ben, a Felvonulási téren rendeztek meg először. Az azóta eltelt években civil alkotók százai nyilváníthatták ki véleményüket a társadalmunkban előforduló problémák kapcsán. A 13. ARC közeledtével úgy döntöttünk, összegyűjtjük számotokra az elmúlt évek legjobb ARC plakátjait és a legfontosabb témákat.

2000 - Az első ARC

Az első ARC kiállításon a legnépszerűbb témák közé tartozott a drog elleni küzdelem, a politika, a korrupció, a hátrányos helyzetű gyermekek, de sok reklámparódia is látható volt akkor a Felvonulási téren.

2003 - A 4. ARC

A negyedik ARC kiállításon kitűntetett figyelmet kaptak az állatkínzással, menhelyen senyvedő állatkákkal foglalkozó plakátok. A 2003-as közönségdíjat az alább látható tacsis plakát nyerte, melyet az Illatos Úti Állatvédő Projekt tagjai készítettek.

2004 - Az 5. ARC

Ebben az évben ismét a politika foglalkoztatta leginkább a plakátok alkotóit, ami nem is csoda hiszen az 5. ARC kiállítás előtt alig pár hónappal,  május elsején csatlakoztunk az Európai Unióhoz, mely döntést sokan a mai napig támadnak. Előkerült a kommunizmus, a lakótelepek, Kádár, de a Parlament végtelen hosszúra nyúlt felújítását is célkeresztbe vették. Aki azt hinné, hogy a reklámkampányok ezúttal megúszták a kritikát, tévednek. A Média Markt akkoriban futó "Mert hülye azért nem vagyok!" elnevezésű kampányára bizony rá lehet ismerni a plakátok között.

2006 - A 7. ARC

2006-ban az ARC igyekezett fölkarolni a roma integrációt, ugyanis ez a téma ebben az évben különösen fontos volt. Ekkor verték halálra Olaszliszkán, két lánya szeme láttára azt a 44 éves tanárt, aki előzőleg autójával elsodort egy ott élő kislányt. A gyerek csak könnyebben sérült, a tanáron azonban szörnyű bosszút álltak a rokonok. A tragédia az országban élő magyarokat és romákat egyaránt megviselte. 2006-ban téma volt a két évvel későbbi, 2008-as pekingi olimpia, a melegfelvonulás, de a 2005-ben megválasztott XVI. Benedek pápa is szerepel a plakátok egyikén.

2012 - A 12. ARC

Nem, nem számoltuk el. 2011-ben sajnos nem került megrendezésre a plakátkiállítás, így a 12-et csak 2012-ben tudták megtartani a szervezők. Ebben az évben a vörösiszap katasztrófa, a politika és a szegénység uralta a kiállítás plakátjainak felületét.

A 13. ARC plakátkiállítás a "Mi történt velünk?" címet viseli, a pályázók július 9-éig adhatták be műveiket. A MagNet Közösségi Bank különdíját a zsűri annak ítéli oda, aki a legkreatívabban hívja fel a figyelmet egy társadalmi üzenetre. Az eddigi hírek szerint idén a nemzeti dohányboltok és az emigráció lesznek a legtöbbet emlegetett ARC témák. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat