Ó Uram, nem vennél nekem egy Mercedes Benzt?

1970. október 1-jét írunk, helyszínünk a Los Angeles-i Sunset Sound zenestúdió. Janis Joplin először énekli el a Mercedes Benz című számát. Három nappal később, október 4-én túladagolja magát.

Negyvennégy éve ezen a napon találták holtan motelszobájában a 27 éves énekesnőt, Janis Joplint, aki túladagolta magát heroinnal. A halála előtti napokban éppen új albumának dalait rögzítették a Sunset Sound stúdióban, Los Angeles-ben, köztük például a Mercedes Benz címűt.

Ebben Joplin Istenhez fohászkodik, arra kéri, adja meg neki, amire vágyik, vagyis egy Mercedes Benz típusú autót és egy színes tévét. A blues nóta egyértelmű válasz a már akkor is létező fogyasztói társadalom soha nem múló sóvárgására és elégedetlenségére, amolyan hippi módra. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen Joplin, akárcsak John Lennon, akivel jó barátságban voltak, elítélte a materializmust. Sokszor hangoztatta, hogy saját szemével látta, mit tesz az emberekkel a folyamatos vágyakozás mások vagyontárgyai, ingatlanai, presztízse vagy pénze után, hiszen, ahogy magáról mondta, nem volt más, mint egy "középosztálybeli fehér csajszi" a Texas-i Port Arthurból.

Janis Joplin: Mercedes Benz:

"Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?

Oh Lord, won't you buy me a color TV?
Dialing For Dollars is trying to find me.
I wait for delivery each day until three,
So oh Lord, won't you buy me a color TV?

Oh Lord, won't you buy me a night on the town?
I'm counting on you, Lord, please don't let me down.
Prove that you love me and buy the next round,
Oh Lord, won't you buy me a night on the town?

Everybody!
Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends,
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
"

A dalban szerepel egy mondat, melyben Joplin azt énekli, az összes barátja Porsche-t vezet. A dolog pikantériája, hogy ez az "összes barát" ő maga volt, hiszen halálának éjszakáján is egy csodálatosan egyedi Porsche parkolt a szobája előtt.

Egy másik, az előbbinél jóval szomorúbb, de érdekes tény, hogy az album felvételeinek megkezdése előtt Joplin hosszú ideig félig-meddig tiszta volt, nem drogozott, "csak" ivott. Sajnos azonban a másnaposság megakadályozta őt abban, hogy igazán szépen énekeljen, nem bírta a munkát. Ki tudja, miért, úgy gondolta, a heroin majd távol tartja a piától. Ez lett a veszte.

A tervek szerint halálának napján, október 4-én énekelte volna fel a "Buried Alive In The Blues"  című számot, melynek emiatt a mai napig csak a hangszeres verziója létezik, a tiszteletére soha nem kapott szöveget.

Janis Joplin: Buried Alive In The Blues:

via Performing Songwriter

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat