Ők reklámoznak a 49. Super Bowl mérkőzés szüneteiben!

Van olyan márka, aki nem várt vasárnapig a döntő alkalmából készített szpotja bemutatásával, míg mások titokzatoskodva töltik fel az újabb és újabb kedvcsináló videókat.

Most vasárnap, azaz február elsején kerül megrendezésre az Arizona állambeli Glendale-ben az amerikaiak egyik legimádottabb eseménye, a nemzeti ünnepek népszerűségével vetekedő 49. Super Bowl mérkőzés. Mint minden évben, idén is egy vagyont kellett fizetnie annak, aki a meccs szüneteiben szeretne hirdetni, hogy egészen pontosak legyünk, 30 másodpercért 4,5 millió dollárt kértek. (Ez körülbelül 1,2 milliárd forintnak megfelelő összeg.) A legtöbben a méregdrága szpot mögé digitális és közösségi kampányokat állítanak. Az alábbi listából megtudhatjátok, ki hogyan és mivel készül!

Autógyártás

BMW: A luxusautó-márka 4 év kihagyás után tér vissza a Super Bowlon hirdetők közé, méghozzá rögtön 60 másodperccel, amit a Kirshenbaum Bond Senecal + Partners készített a számára. Ebben Bryant Gumbel és Katie Couric szerepel (egy híres tévés páros a kilencvenes évekből), akik a BMW i3-at népszerűsítik. A szpot első felében a Today Show egy 1994-ben felvett részlete látható, amin Bryant és Katie rácsodálkoznak az internetre. "Tulajdonképpen mi az az Internet? Írni lehet, mint egy levelet?" A második fél perc ma játszódik, a páros pedig a BMW i3-ról tesz fel ugyanilyen, bugyutának tűnő, de vicces kérdéseket.

KIA: A mostani a KIA hatodik Super Bowl szpotja, a főszereplője pedig Pierce Brosnan és a KIA Sorento. A 60 másodperces videóban Brosnan ügynöke felvázol egy lehetséges filmszerepet a sztárnak, aki folyton folyvást beleszól a sztoriba, remélve, hogy egy újabb nagyszabású akciófilmről van szó. Bár csalódnia kell, vállalja a szerepet, mert a forgatások után megtarthatja az autót.

Nissan: A Nissan 1997 óta nem hirdetett a Super Bowlon, ám idén visszatér, ráadásul rögtön 60 másodpercben. Ők a titkolózók közé tartoznak, ezért egyelőre nem tudjuk megmutatni, mit alkotott nekik a TBWA. Szerencsére azonban készítettek kedvcsináló videókat, ráadásul 7-et, amikben Youtube-sztárok szerepelnek. A közösségi oldalakon a #withdad hashtaggel szerepel a kampány.

Toyota: A Toyotának zsinórban ez a harmadik éve a Super Bowlon. Az autómárka idén a 2015-ös Camry-t fogja népszerűsíteni két 60 másodperces szpotban, amiket a Saatchi & Saatchi készített nekik. A szpotokban feltűnik a paralimpikon és színésznő Amy Purdy, Muhammad Ali, az NFL játékos Kurt Warner, LaVar Arrington és Fred Jackson. Az első videó már nyilvános, nézzétek meg!

Lexus: A Toyota tulajdonában lévő márkának az idei a második szereplése a Super Bowlon. A szpotot a Walton Isaacson reklámügynökség készítette, 30 másodperces, és az NX modell szerepel benne.

Mercedes-Benz: A Mercedes 60 másodperces filmjében, amit a Merkley + Partners készített, újraíródik a teknős és a nyúl futóversenyének meséje, méghozzá egy autó miatt. A bolondos kisfilmben keveredik az animáció és az élőszereplős felvételek. A rendező nem más, mint a Demónában (angolul Maleficent) és az Avatarban is közreműködő Robert Stromberg, akinek ez volt az első reklámfilmje. Az egyébként már itt nálunk is megtekinthető videót a negyedik negyedben vetítik majd. Ez lesz a márka harmadik Super Bowlos megjelenése az elmúlt öt évben.

Divat

Victoria's Secret: Bár a márka 1999 és 2008 között egyetlen Super Bowl-t sem hagyott ki, az utóbbi időben nem hallattak magukról. Idén azonban egy 30 másodperces szpottal törik meg a csendet, amit a nézők a negyedik negyedben láthatnak majd. A videóban olyan modellek szerepelnek, mint Karlie Kloss, Adriana Lima, Doutzen Kroes, Lily Aldridge, Behati Prinsloo és Candice Swanepoel. A szpot a fehérneműmárka Valentin napi kampányának része, és tartozik hozzá egy 90 másodperces kisfilm is.

Étel & Ital

Budweiser: Az Anheuser-Busch három szpotot tervezett az idei Super Bowl-ra. (Ezeket az Anomaly New York ügynökség készítette.) Kettőt a Budweisernek, egyet pedig a Bud Light-nak. A Budweiser reklámok közül az egyik a tavalyi "Puppy Love" szpot folytatása, melyben szerepel egy eltűnt kiskutya és néhány gyönyörű ló. A másik videó története egyelőre titok.

Bud Light: A sörmárka néhány nappal ezelőtt mutatta be 90 másodperces reklámfilmjét Jimmy Fallon The Tonight Show című műsorában, hogy már jó előre felkeltsék az emberek érdeklődését, és rábírják őket arra, hogy már a döntő előtt róluk beszéljenek. Ennek ellenére vasárnap is leadják majd a negyedik negyedben.

Coca-Cola: A Coca-Cola idén az internetes trollokat célozza meg 60 másodperces videójával és a hashtaggel: #MakeItHappy. Természetesen ők sem hajlandóak bemutatni a filmet a nagy estéig, így meg kell elégednünk néhány teaser-videóval, melyekben tinik és celebek beszélnek arról, hogyan érinti őket egy-egy gonosz hozzászólás.

Pepsi: A Pepsi szponzorálja idén a meccs félidejében megrendezésre kerülő show-t, amin Katy Perry is fel fog lépni. Ezt erősítendő egy 30 másodperces szpotot is készítenek, de ezt sem tudjuk most megmutatni, ők is várnak vasárnap estig.

Snickers: Tavaly az M&M's, idén a Snickers kap reklámidőt a Super Bowlon a tulajdonos Mars Company jóvoltából. A 30 másodperces reklámot a BBDO New York készítette, ám egyelőre még nem elérhető. Annyit viszont tudunk, hogy kapcsolódni fog a most futó "Szörnyű vagy, ha éhes vagy" nemzetközi kampányukhoz. Addig is míg várunk, itt egy kedvcsináló videó Danny Trejo főszereplésével.

UPDATE: A Snickers nyilvánosságra hozta a kész videót, amiben Danny Trejo a főszereplő. A szpot az amerikai családi sorozat, a Brady Brunch (1968-1974) jelenetei között játszódik. Az apa és az anya ugyanaz, mint eredetileg, ám gyerekük egy rosszarcú, tetovált mexikóivá (Danny) változott, aki arról panaszkodik, hogy testvérei arcon találták egy labdával. További érdekesség, hogy a sorzatban valóban volt olyan jelenet, amiben a két fivér véletlenül megdobja nővérét. Slusszpoén, hogy könnyen párhuzamot lehet vonni az NFL történelem Brady-fivérei és a sorozatbeliek között. Előbbiek ráadásul általában kimondottan rossz reklámokban szerepeltek.

Skittles: A szintén a Mars tulajdonában álló édességmárka idén először szerepel a Super Bowlon. A DDB Chicagóval dolgoznak együtt, és már be is mutattak egy 15 másodperces teaser-videót, amiben olyan férfiak és nők láthatók, akik valamiért csak az egyik karjukra gyúrnak.

UPDATE: Tegnap este végre kiderül, miért csak egy karra gyúrnak a videó szereplői, de még a kutyájuk is. Íme a Skittles szpotja!

McDonald's: A Meki az általunk már néhány hete ismertetett szeretet (lovin') kampány egyik alkotóelemeként mutatja be a Super Bowl-on 60 másodperces videóját, ami már elérhető. Ügynökségük a Leo Burnett és nagyon úgy néz ki, február másodikától akár szerelmi vallomással is fizethetnek a BigMac-ért az amerikaiak.

Avocados from Mexico: Ez az első márka, ami friss terméket reklámoz a Super Bowl-on. Egy 30 másodperces szpotot készítettek, amit a meccs első negyedének végén vetítenek majd. A bolondos videó már elérhető, nálunk megtekinthető. Ezzel összhangban elindítják digitális kampányukat is "No Guac, No Game" (guak, mint guacamole, vagyis avokádókrém) címmel, ennek főszereplője pedig Mario Lopez és felesége Courtney Lopez lesz.

Biztosítás

Nationwide: A Nationwide amerikai biztosítótársaság 2007 óta nem hirdette magát a Super Bowlon, most azonban visszatér. A 30 másodperces videóban Mindy Kaling, egy nálunk kevéssé ismert indiai származású amerikai színésznő és komika mutatja be, milyen ha a biztosítók számára láthatatlanok vagyunk. A csattanó nem meglepő módon az, hogy a Nationwide látja őt.

Ensurance: Ez az online biztosító cég idén szerepel először a Super Bowl hirdetői között. Tavaly azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy megvásárolták a közvetítés utáni első reklám helyét, így 1,5 millió dollárral kevesebbet fizettek, mint azok, akik a meccs szüneteiben mutatták be reklámjukat. A 2015-ös videó főszereplője Linsay Lohan, a teaser pedig alább látható. Ügynökségük a Leo Burnett.

Film

Jurassic World: A Jurassic Park-franchise várva várt negyedik része idén nyáron debütál, és egyes források szerint vasárnap este a Super Bowlon levetítik a legújabb előzetesét, amiből érdekes dolgokat tudhatunk meg a film cselekményéről.

Online szolgáltatások

Microsoft: Tavaly hirdettek először a döntőn, és idén is visszatérnek, méghozzá egy 60 másodperces szpottal. Egyelőre sokkal többet nem tudni, csak annyi biztos, hogy a sztori köthető lesz a 2014-eshez.

Wix: A Wix weboldal fejlesztő cég idén vásárolt először reklámidőt a meccsre. A 30 másodperces szpotot a Committee Los Angeles készítette. A videó része a márka jelenleg futó kampányának.

Squarespace: A Squarespace 2015-ben hirdet másodszor Super Bowlon. Tavaly a márka házon belül készítette a videóját, idén azonban a Wieden + Kennedy volt segítségükre. A teaser-videók szerint Jeff Bridges a reklámarcuk.

Kozmetikum

Dove Men+Care: A Dove Men+Care 2010-ben már szerepelt a Super Bowlos márkák mezőnyében, és most visszatér. Az idei szpotot a Davie Brown Entertainment készíti. Az Unilever tulajdonában álló márka ugyanazt a gondolatot viszi tovább, aminek jegyében tavaly júniusi kampányát bonyolította, vagyis a #RealDadMoments hashtag 2015-ben is tovább él. Az üzenet is hasonló, a cél megmutatni, hogy egy igazi férfi gondoskodó.

Procter & Gamble: A P&G elhozza a Super Bowl-ra a "Like a Girl" című videóját, amiről tavaly nyáron mi is írtunk. A döntőn látható verzió 60 másodperces és már megtekinthető. Ügynökségük a Leo Burnett.

Társadalmi célú hirdetés

NFL: A futball liga és a Grey New York készített egy 60 másodperces videót a döntőre, amelyben a családon belüli erőszakra hívják fel a figyelmet. A videó egyértelműen azért született, hogy a közönség előtt is nyilvánvalóvá tegyék, elítélik, amit Ray Rice, az NFL egyik játékosa a barátnőjével tett. (Leütötte a nőt egy liftben.) A szpotnak maga az NFL vásárolt reklámidőt és az elkészítésének költségeit is ők állták.

Kommunikáció

T-Mobile: A T-Mobile idén nem mással, mint a celebkirálynővel, Kim Kardashiannal készített Super Bowl reklámot. A stílusikonnak indokolatlanul gyakran nevezett hölgyemény búgó hangon népszerűsíti a mobilcég adatmentő szolgáltatását.

Mophie: A Mophie telefon alkatrészeket és kiegészítőket forgalmazó cég úgy döntött, a piacon kiélesedett versenyhelyzet miatt 2015-ben érdemes a Super Bowl-ra költenie. A már napvilágot látott 1 perces videójuk nagyszabású kampányuk nyitóeleme.

Schwarzenegger-rel erősít a Super Bowl-ra a Bud LightSuper Bowl 2014 - Kia - Morpheus

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat