Online kiállítást nyitott a Google a magyar rendszerváltásról

A virtuális tárlat a magyar történelem 1956 és 1989 között lezajlott főbb eseményeit eleveníti meg. 

Igényes és nemzetiségtől függetlenül mindenki számára informatív online kiállítást nyitott a Google Kulturális Intézete angol nyelven, melynek témája a magyar rendszerváltás. Az intézet weboldalán található anyagokat az OSA (The Open Society Archives) biztosította. (Ők azért jöttek létre, hogy a kelet-európai történésekről készült analóg hang-, kép-, és videóanyagokat digitalizálják, konzerválják, és szabadon hozzáférhetővé tegyék a jövő számára.)

A kiállítás az 1956 és 1989 között lezajlott eseményeket mutatja be plakátok, fényképek, archív felvételek és szövegek segítségével. Találunk a tárlat anyagai között angol nyelven készített interjúkat, melyekben a brit riporter arról kérdezi az írót, énekest, közgazdászt és papot, hogy hogyan élte meg a forradalmat, de nézhetünk nyugati propagandafilmeket is, amikben bemutatják, hogyan mentették meg az amerikaiak jó néhány magyar menekült életét. Ha bírja a gyomrunk az ilyesmit, megtekinthetjük azt a fotót is, amely a feltárt 301-es parcelláról készült. Ezek mellett még számos érdekességet láthatunk, hallhatunk és olvashatunk, például Nagy Imréről és mártírtársairól.

A magyar mellett a cseh, a szlovák és a lengyel rendszerváltásról is készült hasonló kiállítás, aki beszél angolul, bátran nézegesse meg azokat is. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat