Paintlist - szinesztézia 2.0

Ez lenne Tóth Árpád kedvenc alkalmazása: a hangok és a színek szinesztéziája végre gyakorlatban is megvalósul, avagy újra lila dalra kel a nyakkendő. 

A zenei kiadók már régóta operálnak a zene és az ember hangulata közötti összefüggéssel, hasonlóképpen a festékmárkák, akik a jól megválasztott szín hangulatteremtő hatását szokták kiemelni. Jobban belegondolva csak idő kérdése volt, hogy valaki rátaláljon a megoldásra: ezt a két dolgot márpedig egyesíteni is lehet. Mint egy kezdetleges matematikai képlet: ha Zene = Hangulat, illetve Szín = Hangulat, akkor Zene = Szín.

A Dutch Boy nevű patinás, amerikai festékmárka által kifejlesztett, ingyenes Paintlist nevű applikáció tehát a fogyasztók által kiválasztott zeneszámok alapján ajánl színvariációkat, a dalok és a színek hasonló hangulati hatását kihasználva.

A Paintlist működik Androidon, illetve iPhone-on is, a telefonon tárolt zeneszámok, valamint a dalfelismerő applikációk használatával. Az alkalmazás komoly technikai háttérrel rendelkezik, aminek segítségével több mint 10 millió zeneszámot felismer, és azok műfaja, tempója, hangulata alapján a dalt hozzárendeli a rendelkezésére álló 750 kategória egyikéhez. A Dutch Boy szakemberei pedig összeállították a kategóriákhoz tartozó színskálákat a színek hőmérséklete, értéke, intenzitása, telítettsége stb. alapján. Például egy táncolós, gyors tempójú popszám intenzív, élénk színeket sugall, míg egy lassú, drámai, klasszikus zenéhez tompa, komor színek tartoznak. Így tehát az alkalmazás a dal jellemzőit elemezve több színpalettát is ajánl a felhasználó lakásának falai, valamint a bútorok számára. Ezen kívül az alkalmazás segít megtalálni azokat a festékboltokat, ahol megtalálható az adott árnyalat, valamint az eredményeket természetesen megoszthatjuk a közösségi oldalakon.

Az október 15-én bemutatott applikáció, valamint a hozzá tartozó, október 18-án indult online és mobil hirdetési kampány a Marcus Thomas nevű clevelandi székhelyű ügynökség nevéhez fűződik.

Patricia Macko, a Dutch Boy brandmanagere szerint az applikáció, valamint a kampány célja az volt, hogy viszonylag fiatal fogyasztói réteget tudjanak megszólítani, a tizenévesektől a harmincas éveik elején járó felhasználókig. Macko szerint ők lehetnek az igazi a célcsoport, mivel ők a jövőbeli lakástulajdonosok. King Hill, a Marcus Thomas alelnöke hasonlóan a fiatalabb korosztályt szerette volna megszólítani már a kezdetektől fogva, amikor egy évvel ezelőtt elkezdődtek az egyeztetések a Dutch Boy és az ügynökség között. Valamint már akkor körvonalazódott számukra, hogy valamilyen módon a zenét kellene összekapcsolni a festékek színével. „E korosztály számára önmaguk kifejezésének egyik legfontosabb eszköze a zene. Valamilyen módon szerettünk volna kihasználni egy olyan dolog hatását (a zenéjét), ami már eleve fontos téma a célcsoport számára a közösségi oldalakon is. Az alkalmazás felépítése pedig lehetővé teszi, hogy ezzel a kampánnyal mi, illetve a Dutch Boy is bekapcsolódhasson a fiatal generáció közösségi életbe” – nyilatkozta King Hill. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat