Pénz beszél, reklám ugat

Az idő pénz. Reklámot készíteni sok idő. A két egyenlet adott. A reklámkészítés időbe és még több pénzbe kerül. Ám meg is éri az árát?

A multik nagy büdzsével, nagy kreatív stábbal és nagy horderejű kampányfilmekkel tartják fent a piaci pozíciójukat. Megjelenésük kifogástalan, kisfilmjeik szemeket áztatnak. Ideig-óráig. A bennünket körülvevő hatalmas reklámzajban, vajon melyik hirdetés ragad meg igazán a fogyasztó fejében?

A tökéletes grafikával,

tökéletes story board-dal,

netán a legcukibb és legtökéletesebb kisbabával rendelkező?

A válasz nem. A nagy cégek könnyen beleesnek abba a hibába, hogy az égig érő büdzséből, akciófilmeket megszégyenítő grafikával rendelkező kisfilmeket gyártanak. A Super Bowl-t elárasztó reklámőrületről most ne is essen szó. Természetesen igazán izgalmas és megható produktumokkal állnak elő, amik érdemlegesek a többszöri megnézésre. Azonban amíg a külcsínen políroznak, addig kifelejtik azt a pluszt beletenni, ami nélkül ma egy reklám már  nem életképes. Félreértés ne essék, nem a filléreskedési láz elindítása itt a fő cél.

A 'one to one' kommunikáció elterjedésével - amikor is már többnyire nem a cégek kommunikálnak a fogyasztóknak, hanem a fogyasztó ajánl egy terméket egy másik fogyasztónak - gyakran lemarad a szórakoztatási faktor. Sok multi elfeljti a fogyasztót partnerként kezelni. Tudják ők már, hogy mire szolgál a reklám, milyen küldetéssel születnek. Megtanulták. Itt az ideje összekacsintani velük és szórakoztatva, netán ízlésesen kifigurázva, kis öniróniát alkalmazva eladni a termékünket. Példát a Carlton Draught sör kisfilmje statuál.

Ma a fogyasztók előbb fognak egy mosolyfakasztó vagy szívhez szóló, netán elgondolkodtató reklámot többször visszanézni, ismerősöknek elküldeni, mint hárompercnyi "Spielberg totált" ajánlgatni. Ne féljünk őket szórakoztatni!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat