Phonebloks: a telefonok Legója

Egy holland dizájner legószerű blokkokból álló, moduláris telefont képzelt el. Az ötlet megvalósításához követők millióit szedi össze – de vajon hiába?

Az ötlet baromi egyszerű. Szinte évente cseréljük okostelefonunkat, legtöbbször azért, mert csupán egy alkatrésze elromlott, vagy kiöregedett, hatalmas mennyiségű szemetet termelve ezzel.

De mi lenne, ha a részegységeket egyesével is cserélhetnénk? Új processzor, nagyobb memória, szebb kijelző, amik pontosan passzolnak a moduláris alaplapba. Ez megnyitja a személyre szabhatóság lehetőségét is. Szeretsz fotózni? Csak válassz a Canon, a Nikon vagy egy feltörekvő start-up fotó-moduljai között. Egy butatelefonra vágysz, ami cserébe sosem merül le? Kisebb processzor, nagyobb akkumulátor. Érdemes megnézni a projekthez készült videót, remekül összefoglalja az ötletet.

Dave Hakkens, a projekt atyja úgy tervezi, hogy a közösségi Thunderclap platform segítségével hívja fel a nagyvállalatok figyelmét a platformra. Érvelése szerint egyetlen cég nem elég a tervhez, a gyártóknak közösen kell kialakítani a platformot. Eddig a nyolcszáz-ezres tervezett támogatószám 99 százalékát összeszedte, és október végéig fut még a kampány. Azaz a helyzet akár rózsásnak is tűnhet.

Ugyan azt Hakkens is elismeri, hogy ez mindössze egy ötlet, és egy prototípus, a gép még ehhez képest is nagyon messze van a realitás talajától.

Létezett ugyanis egy hasonló koncepció, ami éppen mostanában hal ki. A klasszikus PC-re gondolok. Ott ugye megvalósult annak a lehetősége, hogy a felhasználó vásároljon egy alaplapot, és ahhoz a saját ízlésének megfelelő hang- és videokártyát, merevlemezt, meghajtókat és egyebeket csatlakoztasson. Eleve viszonylag kevesen bajlódtak ezzel, és amennyiben meg is tették, ez se a költségeket, se a hulladék mennyiségét nem csökkentette, sőt. Nagyon vonzó a környezettudatos, fogyasztás elleni üzenet a Phonebloksban, csak éppen hatalmas átverés. Az egyesével megvásárolt blokkok többszörösére növelik például a csomagolási költségeket, hogy csak egy problémát említsünk.

Az alaplap, amire a koncepció felépül, szintén kellemetlen kérdéseket vet fel. Elég nehéz olyan alaplapot készíteni, ami két-három évnél tovább képes lenne lépést tartani a kiegészítők fejlődésével, és ha ezt is cserélni kell, ismét eltávolodunk attól a képzettől, hogy ez a telefon hosszú élettartamra készül.

A gondolat pedig, hogy akár egymillió lelkes támogató ráveheti a nagy cégeket, hogy létrehozzák a platformot, erősen elrugaszkodott. Nem veszi figyelembe ugyanis a szabványosítással kapcsolatos elképesztő fejlesztési költségeket. Egy olyan alaplap, amin békésen együttműködik egymással négy-öt gyártó terméke, gyakorlatilag sci-fi kategória. Az ehhez szükséges szoftveres támogatás kifejlesztése önmagában is évekig tarthatna, és minden egyes új blokk költséges és hosszadalmas adaptációt igényelne. Ráadásul a jelenleg használt komponensek akkor működnek gyorsan, ha közel vannak egymáshoz, speciális csatlakozókkal összekötve. A blokkos alaplap egységesített foglalatai, és relatív távol kerülő részegységei ezt lehetetlenné teszik. Amíg a vezeték-nélküli, vagy optikai rendszerek nem fejlődnek nagyot, ez egy sokkal rosszabb teljesítményű telefon lenne.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat