Pilvaker megint kicsit máshogy

Március 15-e alkalmából ismét generációkat és stílusokat közelít egymáshoz a Red Bull Pilvaker csapata. 

A Pilvaker alapkoncepciója egy, a Nyugat 100 című Akkezdet Phiai számból is ismerősnek tűnő gondolat, hogy miért is ne lehetne párhuzamot vonni a ma Magyarországon reneszánszát élő rap műfaja, valamint a költészet között. Hiszen ezek a műfajok nem csak eszközeikben hasonlítanak egymásra: a művészek mind saját korunk „megmondóemberei”, csak régen ezt úgy hívták, társadalomkritikus költői magatartás, esetleg vátesz-szerep, ma pedig egyszerűen MC vagy slammer.

A nyilvánvaló párhuzamon kívül érdemes megemlíteni, hogy a kezdeményezés nemes célt is szolgál: (a gondolkozás, a nyitott szemmel járás és az önálló vélemény kialakításának lehetősége mellett) a rendkívül népszerű rap-zene és annak rendkívül népszerű előadói segítségével egy olyan generációhoz hozzák közelebb az irodalmat, akik a közhiedelem szerint semmire sem figyelnek oda, nemhogy régmúlt korok rímbe szedett tanulságaira.

A Red Bull által szponzorált Pilvaker először 2012-ben, egy forradalmi szavalóversennyel jelentkezett, és indult hódító útjára, ahol a legjobb hazai rap- és slam poetry-előadók mérettetek meg. A versenyzők az 1848-as forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó költeményeket (például a Föltámadott a tengert vagy a Csatadalt) adták elő saját stílusukban, helyenként újraértelmezve. Az akkori esemény teasereként készült ez, a bizonyára nem ismeretlen videó:

2013-ban már klip is készült a János vitéz modern feldolgozásához, mely Saiid (Akkezdet Phiai), Wolfie (Punnany Massif), Diaz, Dipa és Bom (DSP), valamint Széles Iza (Széles Iza?) segítségével kapott új köntöst. (Teaser videó itt, az is vicces.)

Idén pedig ismét rendezvény formájában, színházi előadásként térnek vissza március 15-én. A keret kibővült: a korábbi csapatot ezúttal színészek, illetve a Random Trip zenészei is kiegészítik. (Videó!) Az Erkel Színházban tartandó eseményre az egységesen 1848Ft-os jegyeket március 1-től lehet megvásárolni, mindenki időben próbálkozzon, mert összesen 1848 néző előtt tartják meg A Szavak Forradalma című rendhagyó előadást. Az este rendezője, Szente Vajk a következőképpen nyilatkozott: „Költészettel és rappel adunk tiszteletet az ünnepnek, a forradalmároknak, a kornak. Mert akarunk emlékezni erre az időszakra, és ez a rendezvény azt mutatja meg, hogy a mi fiataljaink hogyan gondolkodnak 1848-ról“.

A Red Bull Pilvaker hivatalos repertoárja pedig a következő. Hallgassátok!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat