Plakátkampány a macska- és kutyahús-fogyasztás ellen

Óriásplakátokon kampányol Kínában az Animals Asia alapítvány (AAF) a mai napig elterjedt macska- és kutyahús fogyasztása ellen.

Kínában a törvények nem tiltják a macska- és kutyahús fogyasztását, és nincs még törvény az állatokkal való kegyetlen bánásmód büntetésére sem. Az állatvédők persze szorgalmazzák ezek bevezetését, azonban míg a tényleges szabályozás nem történik, kénytelenek megmaradni a kaptafánál és például plakátkampánnyal fellépni az ügy kapcsán.

Az AAF állatvédő szervezet több ázsiai országban aktív, mostani posztereiken evőpálcikák közé fogott négylábúak, ketrecekbe zárt, utolsó vacsorájukra váró kutyák, családi környezetből kiragadott kedvencek láthatók. A Sanghaj, Peking, Kuangcsou és más városok metrókocsijain, buszmegállóiban, utcai hirdetőfalain függő plakátok felirata arra emlékeztet: a kutyahús fogyasztásával a legjobb barátját, házőrzőjét veszíti el az ember.

Kína egyes részein - főképp az ország déli területein - a mai napig elterjedt a macska- és kutyahús fogyasztása. Évről évre nemzetközi visszhangot vált ki például az a kutyahús-fesztivál, mellyel a délen fekvő Jülinben ünneplik a nyári napfordulót. Ennek során a sajtóbeszámolók szerint több, mint tízezer állatot vágnak le és fogyasztanak el a résztvevők, abban bízva, hogy húsuk távol tartja a betegségeket. A macskák húsa a hiedelem szerint a téli hónapokban testmelegítő hatású, és Kuangtung tartomány egyik tradicionális ételének alapanyaga is macskahús. Az állatvédők becslése szerint ennek következtében évente mintegy négymillió macska kerül az asztalra az országban.

A tányérokra kerülő állatokat sokszor családoktól lopják, de az utcán kóborlókat is begyűjtik és eladják alapanyagként. A hús eredete legtöbbször tisztázatlan, vagyis veszélyes a fogyasztók számára. "Maradj egészséges, mondj nemet a macska- és kutyahúsra!" - olvasható a plakátokon. Az AAF kampányát újsághirdetésekkel és az internetezők figyelmének felhívásával is fokozza.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat