Rádiót indít az Apple

Jövő hónapban debütál az Apple online rádiószolgáltatása, az iTunes Radio. A cég nem titkolt szándéka növelni részesedésüket a mobilmarketing piacon, így új reklámelhelyezéseket is bemutatnak.

Első pillantásra az iTunes Radio csak egy újabb trónkövetelő az utóbbi években elszaporodott online rádiószolgáltatások sorában (Pandora, Last.fm, Spotify), amik a felhasználó saját ízlése alapján személyre szabott csatornák ígéretével csábítanak. És a cég mintha nem is próbálna ennél sokkal többet nyújtani a reményteli hallgatóknak – a bejáratott márka és az iTunes hatalmas zenei könyvtára talán elég is lesz az ő meggyőzésükre. De nem is ez az Apple fő problémája.

A cég mobil reklámhálózata, az iAd 2010-es bemutatása óta küzd azzal, hogy számottevő részesedést hasítson ki magának a Google és a Facebook által uralt mobilmarketing-piacból. Az Egyesült Államokban ennek a piacnak a harmadik szereplője pedig nem más, mint az iTunes Radio fő konkurense, a Pandora. Egyértelműnek tűnik, hogy az Apple ezen szeretne változtatni, és nem aprózták el a dolgot. A számítások szerint a fő bevételforrásuk az a lehetőség lesz, hogy a felhasználók egyből megvásárolhatják a meghallgatott dalokat, hiszen a rádió egyenesen az iTunesból lesz elérhető. Ez hatalmas előny a Pandorával szemben, ami nem rendelkezik saját áruházzal.

Erre pedig egy Apple-hez méltó megoldásokra épülő rendszert építettek Kaliforniában. Míg az iAd csak kép- és szövegalapú reklámokat jelenített meg eddig, az iTunes Radio teret nyit az audió- és videoreklámoknak. Az interstitial hangspotok és videók mellett pedig úgynevezett "slate" reklámok is megjelennek, amik teljes képernyőt betöltő interaktív displayeket jelentenek. Mindez ráadásul minden felületen elérhető lesz, ahol a rádiószolgáltatás is: azaz az iPhone-ok, iPadek és iPodok mellett számítógépeken (Windows platformokon is), illetve az Apple TV-hez csatlakoztatott tévékészülékeken is. A céghez közeli források szerint a felhasználók tizenöt percenként hallanak majd rádiószpotokat, és minden órában egyszer videót kapnak. A videószpotokat akkor jeleníti meg a rendszer, amikor várható, hogy a felhasználó a képernyőre tekint, tehát egy dal elindításakor, vagy átléptetésénél.

A szolgáltatás indulását követően a reklámhelyek kizárólag az Apple exkluzív partnerei számára lesznek elérhetőek. Biztosra vehető már a McDonald’s, a Nissan, a Pepsi és a Procter & Gamble, de pletykák szerint még egy-két brand csatlakozni fog a kezdőcsapathoz. Ezek sok millió dolláros, 12 hónapig futó kampányok, ez év végéig teljes iparági exkluzivitással. A platformot 2014-ben tervezi az Apple más cégek számára is megnyitni, de egy millió dolláros minimális költést pletykálnak a szektorban. Az indulási kampányok minden eszközön futnak majd, de később a reklámozók választhatnak majd, hogy mely eszközökön jelennek meg kampányaik. A reklámok költsége a képernyő-mérettel együtt függ változni: az iPhone reklámok lesznek a legolcsóbbak, és az Apple TV a legdrágább.

Az indulásban segítkező partnerek közül néhányan külön csatornákat fognak szponzorálni; ezeken kevesebb reklámmal találkozhatnak a felhasználók. A csatornák a várakozások szerint nem a brandek nevét fogják hordozni, csupán a szponzoráció tényére fogják felhívni a figyelmet. Bár alapvetően ingyenes, reklámok által fenntartott szolgáltatásnak indul az iTunes Radio, természetesen lehetőség lesz megvásárolni a reklámmentességet. Ehhez azonban az iTunes Match felhőalapú zenetároló szolgáltatásra kell előfizetni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat