Régi-új trükkel próbál tradicionálisról online-ra csábítani a Facebook

Több funkciót is ismertettek a megújult hirdetési portfóliójukból. 

1,49 milliárd. Ennyien használják a Facebookot havi rendszerességgel. Ha jóhiszeműek vagyunk és elhisszük, hogy minden profil valós emberekhez köthető, akkor ez csaknem a Föld teljes lakosságának az egyötöde. Ez elég sok belső adatot jelent ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen mérni a reklámkampányok hatékonyságát, mint mondjuk a tradicionális médiában.

De mégis, a Facebook idáig nem használta ki az óriási inputhalmaz nyújtotta előnyöket ilyen téren.

Most viszont úgy tűnik, versenybe szállnak a TV-vel, ugyanis több, elsősorban hagyományos médiahirdetőknek szóló újítással jelentkeznek.

It’s a TRP!

Az új reklámvásárlási opció target rating point (TRP) névre hallgat, és a maga nemében a több évtizede használatos, Nielsen gross rating point-nak (bruttó elérés) az átformált változata. Így a brandeknek lehetőségük nyílik arra, hogy Nielsen eszközökkel lemérjék, Facebook vásárlásuk elérte-e a célközönséget, és ezt az eredményt, összevessék a szintén Nielsen által mért TV kampányaik adataival.

„Sok szempontból úgy tűnhet, hogy a múltban dolgozunk. Mégis úgy gondolom, hogy ezzel hidat építhetünk a jövőbe” - nyilatkozott filozofikusan Carolyn Everson, a Facebook global marketing solutions alelnöke.

TRP a gyakorlatban

Az egész viszonylag „egyszerűen” működik. Először is az ügynökség, vagy a hirdető felhív egy Facebook üzletkötőt, és közli a futtatni kívánt kampány részleteit. Elmondja a célközönség nemét és korát, és hogy ennek a halmaznak mekkora százalékában szeretné megjeleníteni a reklámját. Ezután az üzletkötő megad nekik egy árat a maximum elérésre, egy minimum költség per rating point-ot, ami „egy meghatározott célközönség 1%-ának (1 rating pont) elérési költsége, egy adott médiumon keresztül” (r-time), vagy a kettő kombinációját. Ezután a megrendelőnek egy hete van teljesíteni a megállapodás ráeső részét.

„Ez sok szempontból olyan, mint ahogy ma vásárolnak a TV esetében: az ügynökség vagy a hirdető megadja a büdzsét, és az elérési célt, illetve a bruttó elérést, mi pedig teljesítjük a kérését” magyarázza Everson.

Összegezve, a Facebook most azt mondja a tradicionális médiában, azon is belül a TV-ben hirdetőknek, hogy „hé, nálunk van az a célközönség, akit te már nem tudsz TV-n keresztül elérni, de nálunk megteheted ugyanúgy, ahogy eddig is tetted”.

A TRP egyébként azokban csak néhány országban lesz elérhető, és egyelőre csak a Facebook, de előre láthatóan az Instagram videóreklámjaira is ki fog terjedni.

De várj! Van még több!

Továbbiakban, ha a márkák több információt szeretnének arról, hogyan szuperálnak a kampányaik, akkor azt megtehetik majd az újfajta, mobilos kérdőíveken keresztül is, amik többek közt olyan kérdéseket tartalmaznak, hogy az illető emlékezik-e erre meg arra a reklámra, és ez meg az a reklám befolyásolta-e a döntését vásárláskor. Ennek a kivitelezéséhez bevonták a Millward Brown piackutató céget is.

Márkaismertség optimalizálás a bizalmasoknak

Hogy a Facebook mégjobban megkönnyítse a tradicionális hirdetők dolgát, egy olyan új opcióval is készül, amit nemes egyszerűséggel „márkaismertség optimalizálásnak” hívnak.

Ez annyit tesz, hogy a márkák azt mondják a Facebooknak, irányítsák a kampányukat afelé a legnagyobb számú felhasználó felé, akik a leginkább figyelnek a reklámjaikra. Mint ahogy a Facebook azoknak dob fel kattintásra egy adott reklámot, vagy letöltésre egy adott applikációt, akik a leghajlamosabbak rá, ugyanilyen módon működne a márkaismertség optimalizálás is. A márka megadja kampány tárgyát/célját – például egy termék, vagy a márka profiljának népszerűsítését – majd a robotpilótaszerű algoritmusokra bízza a többit, amik a megfelelő emberek hírfolyama felé kormányozzák a kampány megjelenését.

Természetesen ez azt jelenti, hogy a hirdetőknek megint csak meg kell bízniuk a technológiában, sőt, mi több, meg kell bízniuk a Facebookban is, aki kikötötte, nem engedi specifikálni, hogy hány embernek kéne a hirdetést látnia, illetve mennyi időt kell eltölteni az adott hirdetéssel. Ehelyett viszont egy másik alternatívát kínál: az oldal algoritmusai kiszámolják a különböző célközönségek figyelemküszöbét, belső információk alapján, és ez alapján operál. Például tudva tudott, hogy az idősebb korosztály lassabban böngészi a hírfolyamát, és ahelyett, hogy ezáltal bekerülnének egy irreleváns szórásba, ezt figyelembe véve szűri a rendszer a célközönséget. Miután a kampány lezárult a megrendelő részletesen meg is tekintheti, hogy ki mennyi időt töltött el a reklámjaival.

Mindennek a tetejében még egy új reklámmegjelenítési formát is be fognak vezetni, amin belül tömbösítve lehet megtekinteni egy adott cég, több, sorba rendezett reklámjait is.

via AdAge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat