Reklám, csak neked

Utcakép a jövőből: intelligens szemetesek figyelik az óvatlan járókelők minden lépését, személyre szabott reklámokkal támadva a szükséges pillanatban. Ez a jövő már holnap elkezdődhet, ha a jogalkotók is úgy akarják...

1999-ben Steven Spielberg tizenöt tudóst gyűjtött össze, hogy segítsenek Különvélemény című sci-fijének világát valószerűbbé tenni. A film 2054-ben játszódik, de a benne felvázolt technológiák közül számos már most kezd a mindennapjaink részévé válni. A járókelőket nevükön szólító reklámok adatvédelmi okokból még távolabb vannak, de egy londoni cég nagy lépést tett feléjük – igaz, kevéssé illusztris környezetben.

 

A Renew ugyanis okos kukákat kezdett el készíteni, amik wifi segítségével ismerik fel a járókelőket, pontosabban azok okoseszközeit. A cég a londoni olimpia előtt kezdte el a szemeteseket kihelyezni, és mára 200 egység üzemel London belvárosában. Mindegyikük LCD kijelzővel és egy "Renew ORB" modullal van felszerelve, ami bekapcsolt wifivel rendelkező telefonokat keres. Amennyiben sikerrel jár, képes hozzáférni az eszközök egyedi MAC-azonosítójához, felismerve azok gyártmányát, és képes a mozgásukat is követni.

Így LCD képernyős citylightok helyett egy összetett adathalászati rendszer részeivé válnak a csillagászati árú szemetesek (30 ezer font darabjuk). A rögzített adatokból feltérképezhető, hogy az egyes eszközök tulajdonosai melyik boltokba térnek be, mennyi időt töltenek ott, és mennyire hűséges vásárlói az adott cégnek. Ennek a gyakorlati haszna pedig felbecsülhetetlen, amennyiben ezeket az adatokat a Renew továbbadja a hirdetőinek.

 

Példaként képzeljük el, hogy az egyszeri okostelefon-tulajdonos minden reggel ugyanabban a kávézóban fogyaszt el egy eszpresszót és egy croissant-t. A Renew technológiája pedig minden alkalommal rögzíti ezt a viselkedést. Egy napon azonban az illető máshogy dönt, és egy rivális üzletbe térne be reggelizni – de itt léphet közbe a kávézó, és az első útba eső szemetesen már meg is jelenik személyre szabott hirdetésük, remélhetőleg visszacsábítva a klienst a megszokott kávéhoz és croissanthoz.

Ez a rendszer nagyon hasonlít azokra a cookiekra, amikkel nap mint nap rögzítik virtuális mozgásunkat az interneten. Ennek pedig nagyon kemény törvényi szabályozása van – míg az anonimizált MAC azonosítók gyűjtése legális. A Renew igyekszik mosni a kezeit, arra hivatkozva, hogy a hirdetők felelőssége, hogy mit kezdenek az általuk legálisan begyűjtött adatokkal. De a londoni hatóságok már felszólították a céget, hogy haladéktalanul fejezzék be az adatgyűjtést. Úgy tűnik, a technika készen áll, de először a jogi csatákat kell megvívni, hogy személyre szabott reklámok köszönthessenek minket mindennap.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat