Reklámaság

Végeztünk egy kis kutatást, melynek során a reklámszakma legképtelenebb szóvicceit kerestük. Erre azonban mi sem tudunk felkészülni. 

Itthon valamilyen érthetetlen okból kifolyólag imádnak szóvicceket durrogtatni az emberek. Ezzel nincs is semmi gond egészen addig, amíg nem reklámszövegírással, filmfordítással foglalkozik az illető. Ha ez mégis megtörténik, elindulhat a lavina. A szóviccekkel alapvetően semmi baj, sőt egy-egy jól sikerült darabon magunk is hetekig elheherészünk, de fontos tudni, hogy az emberek viszonylag nagy hányada egyáltalán nem értékeli az effajta poénokat. Ez pedig probléma lehet egy kampány tervezésekor, mert bár a rímek, érdekes nyelvi fordulatok a marketing legalapvetőbb eszközei közé tartoznak, tudni kell, hol a határ a vállalhatatlan és a vagány között. És ez a legnehezebb, hiszen mindannyian szubjektív véleményt alkotunk róluk. Magyarországon leginkább Geszti Pétert szokás emlegetni, ha felmerül ez a téma, de nem ő az egyetlen, aki szereti a reklámszóvicceket.

FANTASZTIKUS KÉPGALÉRIA A CIKK ALJÁN!

Legutóbb a Mol örvendeztetett meg bennünket a kiváló „Molló!” szócskával, melyet a cég nevéből és a „Halló” kifejezésből ollóztak össze. Velük körülbelül egy időben a Heinz kreatívjai is nagyot alkottak, így kerülhettek a ketchupok csomagolására a „Legyen mivel Heinz-egned!” és a „Dönts meg és jó lesz!” szlogenek.

Néhány évvel ezelőtt a Gorenje sokkolta a népet egy hirdetéssel, melyben pontosan ez szerepelt: „Most vegyen hűt5!” Az sem zavarta őket, hogy a hűtő hosszú ő! (Jó, sok más sem…) Aztán ott van az MBT cipőmárka felejthetetlen hirdetése az „I láb you!”, amire már tényleg nincsenek szavak. Vagy a Stihl fűrészek gyártójának óriásplakátja, melyen ez szerepelt: „Tavasz, nyár, ősz, Stihl!” A sorból a Volkswagen sem lóg ki a „Kúttalan utakon. Volkswagen gazdaságosság terepen is!” jelmondatával.

A magyar vonatkozásokat tekintve (Bizony, angol nyelvterületen is nyomják az erőltetett szóvicceket, a képgalériában rá is csodálkozhattok, hogy miket nem művel a Burger King, a Subway vagy Robitussin.) a legdurvábbat a végére hagytuk. A Pokka üdítőital 2008-as kampányában az 1000 mg-os c-vitamint az „Ettől beCézel!” mondattal igyekeztek eladni. És ha azt gondoltátok, hogy ezzel felkerült az i-re a pont, hát nem. Nézzétek meg az ehhez készült reklámfilmet, itt, lent.

FANTASZTIKUS KÉPGALÉRIA:

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat