Reklámnézettség-átláthatóságért küzdenek a nagy cégek

A Google és a Facebook nem szeretnék, ha mások birizgálnák a számaikat.

Első felvonás: Nem minden reklám kerül a mennybe

2014 decemberében a Google közölte, hogy ja, amúgy a banner-reklámok 56%-át egyáltalán nem lehet látni. Május elején pedig azt, hogy ja, amúgy a YouTube-on kívül futtatott videóreklámok 46%-át szintén nem. De ne csüggedjünk, ugyanis a YouTube-on futtatottak 91%-át meg igen.

Második felvonás: A nagy hirdetni vágyó cégek revelációja

A nagy hirdetni vágyó cégek pedig elkezdtek gondolkodni. „Miért ne láthatnánk azt, hova öntjük azt a kamionnyi pénzt?” - ötlött fel a kérdés. „Miért ne fizetnénk csak olyan reklámokért, ami 100%, hogy eljutnak a célközönség kijelzőire?” - hangzott el az újabb felvetés az Unilevertől és a GroupM-től is.

Mivel ennek a megvalósítása elég nehézkes lenne, cserébe kitaláltak egy modellt, ami a megbízó és a hirdető rendszerébe beiktatna egy közbeeső, független vizsgáló elemet, akik szabványosított módszerrel, betekintést nyerve a nagy hirdetők nagy kockás füzeteibe, olyan adatokat adnának át a megbízóknak, amiket könnyen, és átláthatóan össze tudnák hasonlítani más hirdetők nézettségi adataival.

Ugyanis a megbízók nem azt gondolják, hogy a hirdetők csalnak a számokkal, egyszerűen hirdető és hirdető közt rengeteg eltérés mutatkozhat a mérési metódusban, ezzel pedig átláthatatlanná, összehasonlíthatatlanná válik az egész rendszer, ezért kellene szabványosítást foganatosítani.

Harmadik felvonás: A hirdetésszolgáltató cégek passzívak, a Google nem enged, a Facebook kompenzál, a nagy hirdetni vágyó cégek pedig nyomást gyakorolnak.

Az egyik ok, amiért a hirdetők vonakodnak az az, hogy a vizsgált oldalakat a mérés miatt több adattal kéne megterhelni, ami miatt lassabban töltenének be, ez az instant cikkek korában pedig elfogadhatatlan lenne. Többek közt a Google sem engedi a független vizsgálócégekkel történő nézettségmérést, emiatt például a Kellog és a Kraft Foods Group és más nagyobb cégek elkezdték zárni a pénzcsapot az olyan hirdetők előtt, akik nemet mondanak a „harmadik személyes” módszerre.

A hadjáratot támogatja többek közt a Yahoo, AOL, eBay, Hulu, Fox, NBC, ABC, CBS, Turner, The New York Times és The Wall Street Journal is, ebből a Hulu és a Yahoo már dolgozik a módszer kidolgozásán.

A hirdetőóriások pedig próbálnak kompenzálni. A Google elmondta, hogy ő idáig is közzétette a reklámnézettségi adatokat, a Facebook pedig épp együtt dolgozik a Media Rating Councillal egy olyan program kifejlesztésében, mint az MRC Active View-ja, aminek a segítségével reklámnézettséget lehet mérni, és ez alapján vásárolni. 

A darab befejezése így egyelőre várat magára.

via Adage

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat