Reklámok arról, hogy hírességek mennyire kényelmetlenül érzik magukat a reklámokban

Celebek + önirónia = a tökéletes metareklám 

Sok sztárt éri az a kritika, hogy eladják magukat ennek meg annak, mert ennek meg annak a reklámjaiban szerepelnek, és ezért természetesen rengeteg pénzt kapnak. Igazából nem is tudom ezzel mi a baj.

Viszont úgy néz ki, hogy megvan rá a tökéletes megoldás. Elkezdtek olyan reklámszerepeket írni hírességekre, amikben önmaguk eltorzított, önironikus képét mutatják, vagy éppen egy soha el sem készülő reklámról készítenek velük reklámot.

John Lyndon

Te el tudod képzelni mindenki kedvenc rohadék Johnny-ját, John Lyndont, egy tweed zakóba öltözött, vidéki tájakat és szalonokat járó, Anglia szépségét dicsőítő dzsentriként? Mert szerintem ő sem magát. A Country Life ironikus vajreklámjában fel is teszi a kérdést, hogy vajon azért szereti a Country Life vajat, mert angol? Nem, azért mert nagyon király. Azon kívül, hogy a reklám miatt 85%-kal nőtt az eladás, Johnny Rotten az ebből kapott honoráriumból újból összerántotta a Public Image Ltd.-t is.  

Jeff Goldblum

A jóvágású, baritonhangú Jeff Goldblum, aki gazdag, híres, önelégült és karizmatikus. Erről szól Jeff Goldblum élete a GE tavalyi reklámszpotja, amiben Goldblum egy kitalált karaktert játszik, és válogatott módszerekkel mutatja be, hogy mennyire egyszerű és megfizethető az okos villanykörte, még a „jelentéktelen senkik” számára is.

Anna Kendrick

2014-ben a New Castle Brown Ale úgy készült a Super Bowl reklámdömpingjére, hogy igazából nem is csinált reklámot. Ez a baja Anna Kendricknek is, aki eléggé készült a szerepére, illetve a csekkre, amit utána kapott volna, de sajnos nem jött össze, mert a sörcég le van égve. Ebből készítettek egy 2 perces videót is, aminek a végén annyira felhúzza magát a színésznő, hogy lelép. És most mindenki jól figyeljen, mert ez volt maga a reklám, és ezzel együtt az áttörés is a metareklámok terén. Az If We Made It kampány arról szólt, hogy elmesélik milyen klassz lett volna a szpot, ami végül sosem készült el, de ha a big picture-t nézzük, akkor még is. A kampány ezen része annyira megnyerte sokak tetszését, hogy az Adweek meg is választotta 2014 legjobb reklámjának. 

Ricky Gervais

Ricky Gervais felvette „az ennyi pénzért ez van” pólóját, és megmondta az Optusnak, hogy nem akar sok mindent csinálni a gázsiért, csak leülni egy kanapéra és elmesélni, hogy hogyan kereste meg őt a cég, mit kellene csinálnia, és már történik is a csoda. Azzal, hogy nem csinál semmit, csak őszintén, némi iróniával meghintve elmeséli, hogy mit kellett volna tennie, már teljesítette is az elvárást, ergo kész a reklám. Erre mondják azt szakirodalmakban, hogy "iskolapélda".

Ewan McGregor

Most nem arról a reklámról lesz szó, amiben Ewan McGregor magyarul beszél, és ami miatt rengeteg idősödő hölgy tapadt a képernyőre, és kuncogott fel iskolás lányként, mikor a színész törve ugyan, de elmondta, hogy „...vagy ahogy magyarul mondjuk, az ING biztosítóból NN lesz”’.

A BT TV is merészet lépett, és rámerészkedett a metareklámok még ingatag terepére. Szintén láthatunk egy reklámszpotot egy reklámszpotról, ami végül sosem készült el, az amatőr stáb, vagy Ewan McGregor alulmotiváltsága miatt. A BT TV alacsony árainak hirdetéséhez tényleg nem érte volna be egy kis költségvetésű videóval, ugyanis egy pár másodpercig Robin Van Persie-t és Alex Oxlade-Chamberlaint is felvillantják. További pszeudo-„kulisszák mögötti” tartalmakat itt lehet találni.

Neil Patrick Harris

A Heinekennél senki sem gondolt arra, hogy a pénzvisszafizetési garanciáról szóló kampányuk fogja meghozni csak igazán Neil Patrick Harrods hírnevét. 

Patrick Stewart

Emlékeztek, mikor Patrick Stewart kellemes, mély hangjával és kifinomult angolságával elmesélte, hogy mennyire üdítő lehet a Strongbow, ha jeget is teszel bele? Hát én sem, mivel még a reklámszpot forgatása közben „kirúgták”.

Isla Fisher

Ha már előkerült az ING, akkor emlékezzünk meg Isla Fisher szerepléséről is, aki az öltözőtől a stúdióig sétálva á la Birdman/Király beszéde, monologikusan hergeli magát, beszél a biztosítóról, tépelődik a szűk ruha és az idegesítő fotósok miatt, majd mikor teljesíteni kéne természetesen elszúrja, és hülyét is csinál magából. 

Malcolm McDowell

Úgy néz ki a finom angol úriemberek gyakran tárgyai a metareklámoknak (bocs Johnny Rotten). Így került a képernyőre az erőltetetten fiatalos, fullcap-es nagypapát játszó Malcom McDowell is a Lunchables Uploaded szpotjában. Már körvonalazódik a metareklámok egyik alfaja, amikor valaki „észre veszi, hogy pénzért csinál magából hülyét, majd meghasonulva és értetlenül áll a helyzet előtt”.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat