Reklámszakma vs. minden más

Hogy reagál egy építész vagy egy étteremtulajdonos, ha ingyen próbamunkát kérnek tőlük?

Rosszul, nagyon rosszul.

A kanadai Zulu Alpha Kilo ügynökségnek elege lett abból, hogy az ügyfelek folyamatosan próbamunkákat kérnek tőlük, mert felesleges időt és kreatív energiákat emésztenek föl. Persze, ingyen. Pedig az úgynevezett „spec work”-nek évtizedes hagyománya van a reklámszakmában és az ügynökségek általában kérdés nélkül megcsinálják a leendő kliensek reményében.

De mi történik, ha ugyanezt megpróbálják eljátszani más területeken dolgozó emberekkel? A Zulu Alpha Kilo, a Strategy magazin, Agency of the Year díjátadójára készített egy videót, ami remekül illusztrálja a helyzet abszurditását.

A kandikamera stílusú jelnetekben egy „tipikus ügyfél” kinézetű figura próbál ingyen kávét, ingyen ebédet és rengeteg más szolgáltatást begyűjteni, és ezzel egy időben meggyőzni az embereket, hogy mennyire jó lesz nekik, ha elégedett és esetleg a jövőben is igényt tartana a szolgálataikra.

Ugye, senkit nem lepek meg, ha valamiért nem működik?

A videót készítő ügynökség, amúgy tényleg komolyan gondolja, hogy a spec work hibás koncepció. Nem is csináltak öt éve egyet sem és erre buzdítják a szakma más képviselőit is.

via Adweek

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat