Rembrandt majdnem 350 éve meghalt, de most mégis festett egy új képet

Látványos és egy kicsit hátborzongató összefogás a Microsofttól, az ING-től és több holland művészeti szervezettől.

Ha mindenki a szívéhez kapna, hogy a vérszemet kapó számítógéptechnikusok valahogy feltöltötték egy szuperszámítógépbe a festőmester öntudatát, aki most, mint a Transzcendens főszereplője, mesterséges intelligenciaként létezik a továbbiakban, ne ijedjen meg.

Igaz, a történet kísértetiesen hasonló, de "csupán" az ING, a Microsoft és jópár művészeti szakértő, illetve technikus összefogásából elkészült technikai erődemonstrációról van szó.

A közreműködő ügynökség, a JWT Amsterdam executive creative directora, Bas Korsten úgy jellemezte az ING megkeresését, hogy a pénzügyi szolgáltató azt szerette volna, ha közös munkájuk gyümölcse az ING művészeti és kulturális szponzorációjának innovatív oldalát mutatná meg valahogy.

A művelethez Rembrandt 346 festményét tanulmányozták át rendkívül alaposan, a szereplők korát, nemét, jellemzőit, kinézetét, fejtartását és még számos más dolgot figyelembe véve.

Miután leltárba vették a képeket, adatot elemeztek, 3D szkenneket készítettek, bevetették az arcfelismerő programokat is, majd rengeteg apró részletre bontották a festményeket.

Így született meg a The Next Rembrandt projekt végeredménye, a 148 millió pixelből álló, 168,263 festményrészleten alapuló

sokadik fekete kalapos, galléros, szakállas, korosodó úriember.

Az új festmény egyébként részletekbe menően hajaz Rembrandt képeire, annyira, hogy különböző technológiákkal még az ecset okozta bemélyedéseket, és az ebből adódó térbeliséget is reprodukálni tudták a számítógépekkel.

Az ügynökség elmondása szerint nem az a cél, hogy innentől kezdve sorozatban gyártsák a régelhunyt festők legújabb képeit, hanem hogy párbeszédet indítsanak a közönség köreiben arról, hogy mégis mi mindent el tudunk érni a modern technika (illetve az ING pénzének) segítségével.

Ha valaki szívesen végignézné az egész procedúrát, vagy kíváncsi a pontos részletekre, itt megteheti. 

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat