Richard, a szarkasztikus macska

A Tumblr mobilalkalmazásának felhasználói tavaly november óta időnként kénytelenek találkozni egy új mémmel. Egy olyan mémmel, amit az egyik legnagyobb amerikai lakberendezési áruházlánc marketingosztályán találtak ki.

Nem nehéz magunk elé képzelni a meetinget, ahol valaki bedobta a lélegzeteket elállító ötletet az ünnepi kampányhoz: egy szarkasztikus macska! Hát persze, ez kell az internetnek. A Home Depot vezető marketingese, Trish Mueller így nyilatkozott ötletéről: "Mindenkinek vannak manói, rénszarvasai, Télapója, de a közösségi térben a macskák az egyik legkövetettebbek. Amikor ezt megosztottam a vezetőségünkkel, a vezérigazgatónknak egyből bejött az ötlet. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy miénk az egyik legmenőbb vezérigazgató."

A Home Depot állítása szerint Richard, a szarkasztikus macska 54,6 milliós elérést generált az ünnepi szezonban, elsősorban 18 és 34 év közötti, egyetemet végzett nők körében. Ezt a megdöbbentő adatot némileg aláaknázza Richard Twitterének mindössze 781 követője. Sőt, az általa készített Tumblr posztok is ritkán generálnak 200 feletti note-okat. De mit számít mindez, ha Richarddal az is találkozni kénytelen, aki nem akar?

 

A Yahoo által a napokban felvásárolt Tumblr az idei év elején jelentette be, hogy mobilalkalmazásaiban bevezeti a reklámokat. Bannerek helyett szponzorált posztokat választottak erre, naponta maximum négy darabbal bombázva a Tumblr legendásan reklám-érzékeny közösségét. Az indulást néhány stratégiai partnerrel közösen vezényelték le, akik közt ott volt a Pepsi, a Warner Bros, és az ABC Entertainment is. A Tumblr mobilfelületét pedig ellepték a Superman és Másnaposok gifek, és persze Richard.

A Home Depot minden kétséget kizáróan egy vírusként terjedő kabalát szeretett volna. Richard figuráján a Funny or Die (Will Ferrel viccesvideó oldala) komikusai is dolgoztak, a tipográfia és a képi megoldások tökéletesen imitálják az internetes mémeket – és mégis, Richard csak nem akar a vírusszerű terjedés útjára lépni. A hivatalos Tumblr oldal tartalommenedzserei által reblogolt macskás mémek valahogy mindig nagyságrendekkel több lájkot és megosztást hoznak. Úgy tűnik, az internetes mémeket fogyasztók könnyedén meg tudják különböztetni egy marketingosztály fókuszcsoportjai által kikísérletezett hamis mémeket az internetes popkultúra saját tartalmaitól. És hiába egy csapat komikus, ha a szarkasztikus, mogorva macskás poénokat Home Depot logó nélkül is kitermeli magából az internet.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat