Riporterek határok nélkül – szemtelen plakátok

Két provokatív kampány egy francia székhelyű civilszervezettől, amely világszerte felvette a harcot a cenzúra és az információáramlás korlátozása ellen. 

A Reporters Without Borders francia alapítású civilszervezet, (Riporters Sans Frontieres eredeti nyelven) melyet 1985-ben indított el négy újságíró, Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat és Émilien Jubineau. Nézeteik szerint a vélemény- és sajtószabadságnál semmi nem fontosabb, ha valóban küzdeni szeretnénk a diktatúra, az elnyomás, a gyerekkatonaság vagy a nők diszkriminációja ellen. Ha egy országban az újságírók nem közölhetik a tényeket, minderre alig marad esély. Tapasztalataik szerint néhány országban a lakosság kínzói azonnal felhagynak a kegyetlenkedésekkel, ha tetteiknek híre megy a médiában, máshol a korrupt politikusok függesztik fel illegális tevékenységeiket, ha oknyomozó riporterek veszik üldözőbe őket, megint máshol mészárlásokat lehet megelőzni azzal, ha a nemzetközi média fókuszba helyez bizonyos eseményeket. Vallják, az információszabadság az alapja bármilyen demokráciának, még akkor is, ha a világ népességének közel fele tagadja ezt. Munkájuk során a média két nagyon fontos aspektusára szakosodtak: az internet cenzúrájával és az új médiával foglalkoznak. Kampányaik kivétel nélkül provokatívak, sőt esetenként akár sértőnek is nevezhetők.

Legutóbbi megmozdulásuk során (idén májusban) az információszabadság fontosságával foglalkoztak, melyhez olyan hírességek fényképeit használták, mint Kim Dzsongun, Vlagyimir Putyin, a szíriai Bassár el-Aszad, vagy az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád. A plakátokon valamennyiük politikai akcióit egy szimpla gesztusig egyszerűsítették a kreatív szakemberek.

Két évvel ezelőtt, 2011-ben is volt már egy hasonlóan nagy sikerű kampányuk, akkor a cenzúra ellen emelték fel a szavukat. Az akkori fotók olyan nagy sikernek örvendtek, hogy szerintünk sok olvasó is felismeri majd őket a képgalériában, hiszen annak idején futótűzként terjedtek az interneten. A kampány a „Cenzúra rossz történetet mesél!” névvel hasított, nevetés tárgyává téve a legismertebb politikusokat világszerte. E kampány számos díjat is nyert, de a készítők leginkább annak örültek, hogy a képeket több,mint 25 millió ember látta.

A Reporters Without Borders jelenleg 35 bebörtönzött vietnámi blogger szabadon bocsátásáért küzd, akik azért kerültek a rácsok mögé, mert korrupcióról, politikáról és környezetvédelmi problémákról írtak. A most lecsukott újságírók közt van emberjogi aktivista, sőt ügyvéd is. Kína után Vietnámban üldözik a legjobban a médiamunkásokat, olyannyira, hogy a most cellákban senyvedő bloggerek családjait is kínozzák, folyamatosan megszégyenítik. Egyikük édesanyja olyan szenvedéseken ment keresztül a sorozatos fenyegetőzések miatt, hogy 2012-ben magára gyújtotta a házát és szörnyethalt. Az értük indított petíciót ezen az oldalon írhatod alá.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat