Robban a Bomba?

Mi az? Sárga, 2,5 dl-es dobozban van, kék alapon nagy fehér B betű díszeleg rajta, tartalmaz koffeint, és mégsem energiaital? Hát a Bomba.

 

Új fejezet nyílik az energiaitalok és a kormány csatározásában. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint a boltok ne tekintsék energiaitalnak az olyan készítményeket, melyek adózási szempontból nem azok. Az NFH ugyan egyetlen terméket sem nevez meg konkrétan, azonban egyértelmű, hogy intelmei egyetlen márkára, illetve egy bizonyos termékre vonatkoznak. A Bomba 2,5 deciliteres kiszerelésű italára, ugyanis ez a termék adózási szempontból nem energiaital. Decinként csak 15 milligramm koffeint tartalmaz, miközben a 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó pontosan csak az ezen érték feletti koffeintartalmú italokra vonatkozik.

Az NFH szerint viszont a fogyasztók félrevezetésének elkerülése végett a kereskedőknek körültekintően kell eljárniuk. A kényes kérdéskör megoldásaként azt javasolják, ezentúl azokat az italokat (értsd: 2,5 dl-es Bomba), melyek a törvény értelmében nem tekinthetők energiaitalnak, a boltok (az igazi) energiaitaloktól elkülönítve, más helyen tárolják, és lehetőleg a polcokon valahogyan tüntessék fel azt is, hogy a dobozok nem energiaitalt tartalmaznak.

(Külön érdekesség, hogy az NFH szerint már több bejelentés érkezett a hatósághoz arról, hogy bizonyos italok nem csökkentik kellő mértékben a fáradtságot, vagy nem növelik a koncentrációképességet. Sőt, az NFH már eljárást is indított a Bomba Energy Drink Kft. és a Csemege-Match Zrt. ellen egy meg nem nevezett személy hasonló jellegű bejelentése alapján.)

A Bomba persze érvel. Rick Gábor, a Bomba értékesítési vezetője szerint az igaz, hogy a 2,5 dl-es dobozokban levő, addig 32 milligramm koffeint a népegészségügyi termékadóról szóló törvény bevezetésekor csökkentették, és persze részben azért, hogy ne tartozzanak az adó hatálya alá, viszont másik oldalról pedig azért, hogy a termék egészségesebb legyen. Azt pedig egyáltalán nem tervezik, hogy visszaállítsák a 32 milligrammos koffeinszintet. Viszont a Bomba nem is nevezi magát energiaitalnak, a dobozokon levő felirat szerint “koffeintartalmú szénsavas ital”. És az is igaz, hogy energiaital nevű termék hivatalosan nem létezik, a Magyar Élelmiszerkönyv sem határozza meg a definícióját, a koffeintartalom alapján tett megkülönböztetés csak az adózási besorolást érinti.

Az NFH bejelentésére természetesen az üzletek, üzletláncok kénytelenek reagálni. A CBA és a Spar már el is különítette a Bombát (az igazi) energiaitaloktól. A Tesco egyelőre még nem reagált a bejelentésre. Mivel a fogyasztók viszont energiaitalnak tartják a Bombát, az elkülönítés valószínűleg nagy forgalomcsökkenést fog okozni a gyártónak, sőt, az NFH az ügy vizsgálata után bírságot is szabhat ki a Bomba Energy Drink Kft.-re.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat