Rossz hírek a reklámföldről

4 vészjósló grafikon az adblockerek virágzásáról.

Az adblocking, mint tevékenység végletesen meg szokta osztani az internet nagy részét. Sokan úgy gondolják, hogy ez olyan, mintha a saját magántulajdonukat védenék meg, jogos önvédelem az ellen, amit nem akarunk látni. Mások viszont úgy gondolják, hogy ez nem több, mintha elvennél a Deákon valakitől egy szórólapot – jó a hirdetőnek, jó a disztribútornak, te pedig nem haltál bele.

Most viszont úgy tűnik, hogy az ellentábor egyre növekszik, a hirdetőknek pedig egyre nagyobb gonddal kell szembenézniük.

Mutatom is, hogy miért:

Az első ábrán az látható, hogy az elmúlt években hogyan változott az 'adblocker' kulcsszó keresési mennyisége a Google-ön keresztül.  

Ez már egy kicsit aggasztóbb. 2010-től 2014-ig csaknem hétszeresére növekedett az adblocker programok letöltési száma. 2015-ben a felhasználók száma 200 millió fölött van. A legnépszerűbb adblockerek az Adblock Edge és az Adblock Plus, ez utóbbit átlagosan 2.3 millióan töltik le 2013 óta heti rendszerességgel.

Az adblocking nagy vesztesei a gaming, azaz a számtech-játékok hirdetései, ugyanis ezeknek átlagosan az 55%-a blokkolva van. Az arány viszont szektoronként eltérő: a divathirdetéseknek csupán a negyede van adblocker által letiltva. A gaming részleg azért húzhatott el ennyire, mert ha belegondolunk, akkor ezeket az oldalakat általában olyan hi-tech-ben jártas fiatalok látogatják, akik otthon vannak a szoftverekben, és nagy valószínűséggel használnak is adblockert. Meg amúgy is fejből vágják az összes gaminghirdetést.

Az adblocking-tradíció mértéke országonként is eltérhet. Európában jóval többen használnak ilyen szoftvert, mint az Egyesült Államokban, ahol nagyjából 15% a blokkolt reklámok aránya. Úgy néz ki az északiak nem bírják a reklámokat, a top 5 blokkoló ország közül kettő Svéd- és Finnország, mindketten 30% fölötti értékkel. De ott van Németország is, ahol már sokat balhéztak a tartalomszolgáltatók, ugyanis szerintük a blocker-programok „illegálisak és sértik a verseny kialakulást”. Eddig nem jártak sikerrel. Magyarországon ez a szám 22% körül van. 

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat