Rózsaszirmokkal köveznek meg egy nőt a Benetton reklámjában

A Közel-Keleten a mai napig halálra kövezéssel vetnek véget az olyan házas nők életének, akik másik férfi társaságában mutatkoznak. Az ítélethez elég, ha valaki túl közel áll meg mellettük. +18

A divatmárka az ENSZ női egyenjogúsággal foglalkozó szervezetével, az UN Women-nel együttműködve készítette el azt a különlegesen szép videót, amelyen egy fiatal lányt férfiak egy csoportja rózsaszirmokkal "kövez meg". A film célja, hogy felhívja a világ figyelmét erre a szörnyű és barbár büntetésre, amelyet a közel-keleti országokban gyakran alkalmaznak házasságtörő, vagy csupán annak vélt lányok, nők és asszonyok ellen. Sokszor már az is elég ahhoz, hogy valakit bűnösnek kiáltsanak ki, hogy rajtakapják, amint egy idegen férfi mellett áll.

Benetton videó:

A kövezés az egyik legkegyetlenebb módja egy másik ember kivégzésének. Törvényi előírás például, hogy nem szabad túl nagy követ használni, nehogy a bűnös túl gyorsan hagyja itt a földi létet, ezzel elrontva a "bulit". Sajnos ugyanis a kövezés afféle népünnepély arrafelé. Elméletben egyébként nemcsak a házasságtörésen kapott nők büntetése ez, hanem szeretőjük, vagyis tettestársuké is. Az Amnesty International beszámolója szerint azonban a gyakorlatban sokkal több nő esik áldozatul a kövezésnek, mint férfi. Ennek oka, hogy a terhesség megdönthetetlen bizonyítéka a csalfaságnak, míg a férfiakra nehezebb rábizonyítani, hogy bűnösök.

Az iszlám országokban az ehhez hasonló kegyetlen kivégzések nem titkolt célja a megalázás is. Fontosnak tartják, hogy a bűnösök érezzék haláluk órájában, hogy az egész közösség megvetése kíséri őket a pokolba.

Ha egy nő meg is ússza a kövezést, mert sikerül egész életében elbújnia a többi férfi elől, akkor sem élhet biztonságban. Elég, ha egy nap nem készül el időben az ebéddel, vagy nem sikerül fiút szülnie és már retteghet is, hogy a férje savval égeti meg. (A halálra kövezés Iránban, Afganisztánban, Irakban, Szaúd-Arábiában és Szudánban van érvényben, míg a savval megnyomorítás technikáját Nigériában, Pakisztánban és Bangladesben gyakorolják a becsületes férjek és családapák.)

Az ENSZ és a Benetton mellett számos szervezet, köztük az Amnesty International és a Human Right Watch küzd a fenti kegyetlenkedések ellen világszerte.

A Benetton reklámfilmjét a Fabric reklámügynökség készítette kiegészítve egy installációval, amelyen fémtányérok jelképezik az áldozatokat. Utóbbit elárverezik, az árából az ENSZ nőügyi programját támogatják.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat