Sarokház program a Menhely Alapítványtól

Ha van olyan hajléktalan Budapesten, akit ismersz, és szeretnéd, hogy jobb körülmények között éljen, most tehetsz azért, hogy ő is bekerüljön az átmeneti otthonba. 

A Menhely Alapítvány egyike a legrégebbi, hajléktalanokat segítő szervezeteknek. Munkájuknak sok alappillére létezik; regionális, nullahuszonnégyes diszpécser szolgálatot, budapesti utcai szolgálatot, krízis autókat, éjjeli és nappali menedékhelyeket, gondozási központokat üzemeltetnek, de ha ezekről esetleg nem ismernétek fel őket, talán elég csak annyit mondanom, hogy ők hozták létre a Fedél Nélkül című, hajléktalan emberek közreműködésével szerkesztett utcalapot.

Ezen szolgáltatásokon kívül fontosnak tartják, hogy olyan programokat hozzanak létre, melyek valódi kiutat jelenthetnek az otthontalanság, lakástalanság állapotából. Ilyen volt a Gyorsítósáv, a Kulcstartó, és a Megálló nevű program, és ilyen a most induló Sarokház is.

Ennek keretében szeptembertől 12, jelenleg közterületen élő ember költözhet be az Alapítvány tulajdonában lévő két lakásba. Persze a programmal nem csak szálláslehetőséget biztosítanak a rászorulóknak, a résztvevők intenzíven fognak együtt dolgozni egyéni és csoportos foglalkozások keretében szociális és mentális szakemberekkel, hogy újraélesszék, kialakítsák azokat a szokásokat, készségeket, melyekkel a program lejártát követően (a házban töltött 10 hónap elmúltával) is boldogulni tudnak – beleértve a múltjuk feldolgozását, jövőjük megtervezését, annak anyagi vonatkozásait.

Itt lehet jelölni!A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186

Kapcsolat: sarokhaz@menhely.hu

És ami igazán érdekes, hogy az alapítvány a beköltöző hajléktalanok kiválasztásához a budapesti lakosok segítségét kéri. Tehát ha van olyan hajléktalan, akit többször látsz, szoktál vele beszélgetni, segíteni neki, akkor most itt a lehetőség: beajánlhatod a Sarokház programba! Fontos, hogy motivált vagy jól motiválható emberek költözzenek be, ezt valamilyen kisebb feladattal tesztelik is majd, hiszen fontos, hogy lássák, az illető képes tenni a saját sorsáért. A beköltözésnek amúgy különösebb feltétele nincs.

Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa ennek kapcsán így fogalmazott: „Egyelőre kevés jelölés jött be, úgyhogy szeretettel várjuk a további ajánlásokat. Nem akartunk mi magunk dönteni, ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy lehet ebben összefogni. Ezenkívül tudjuk, hogy sokszor épp ezek a rendszeres segítségek »tartják az utcán« ezeket az embereket, hiszen csak ott találják meg őket a jóakarók. Így viszont nem szakadnának meg ezek a kapcsolatok: a patronálók az új lakásban is felkereshetnék pártfogoltjukat. Ez nagy erőt adhat nekik a visszailleszkedéshez.”

(Nagykép innen: Toplak Zoltán: Fedél nélkül - Arc nélkül)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat