Scarlett Johansson nem mondhatja, hogy 'Bocsi, Coke és Pepsi'

A SodaStream is nagy erőkkel készül a SuperBowl-ra. Sajnos ez kimerül abban, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is a reklámjuk "betiltásán" hisztiznek.

A házi szódagépeket gyártó (és itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő) SodaStream évek óta a nagy üdítőital-gyártóknak megy neki a reklámkampányaiban. Tavaly nagy port kavart, hogy a Super Bowl-t akkor sugárzó CBS csatorna letiltotta a cég egyik reklámját, a Coca-Cola és a Pepsi nyomására. Erre a hivatalos indok az volt, hogy a CBS nem akart kellemetlenségeket azzal a két óriáscéggel, akik hatalmas összegeket költenek a csatornánál minden évben. Állítólag elsősorban a Pepsi forszírozta az ügyet, és a mai napig érthetetlen az egész. 

A CBS-nek ugyanis szinte biztosan nem jelentett volna bevételkiesést, ha hagyja a SodaStream eredeti szpotját sugározni, hiszen erre a Pepsi és a Coca-Cola csak egy még erősebb, még több költéssel járó kampánnyal válaszolhatott volna hatásosan, nem pedig a reklámidő-vásárlásaik visszavonásával. A SodaStream letiltott reklámját viszont rengetegen nézték meg a YouTube-on, és talán még több emberben maradt meg az üzenet, mintha a tévében ment volna le, minden fanfár nélkül.

Most viszont úgy tűnik, hogy letiltásból és a körülötte lévő médiahisztiból hagyományt teremtenek a SodaStreamnél. Ebben kétségkívül segítségükre volt az idei döntőt sugárzó Fox is, és a Pepsi, aki ismét a félidős show főszponzora. Nekik köszönhetően a reklám idei kiadásában nem mondhatja ki a vetélytársak nevét Scarlett Johansson, a márka nagykövete. Legalábbis a Coca-Cola azt nyilatkozta, hogy semmilyen korlátozást nem kértek a riválisok reklámjaira. Az azonban egy kicsit fárasztó, hogy a SodaStream fejesei mély megdöbbenésükkel házalják a sajtót. Pedig valószínűleg pontosan erre számítottak.

Daniel Birnbaum, a cég vezérigazgatója egyenesen azt nyilatkozta, hogy "ha visszakaphatnám a pénzemet, boldogan kilépnék ebből az üzletből." Alex Bogusky, a CP+B egykori kreatív igazgatója, aki visszavonulása óta a fogyasztói kultúra megreformálásának és a környezetvédelemnek szenteli idejét, szintén kikelt magából. A tavalyi és idei videó készítője a Fox magatartását a környezetre és a fogyasztókra nézve károsnak nevezte. 

Tavaly még el lehetett könyvelni az egészet a nagyok ellen lázadó kicsi, környezettudatos cég őszinte (bár meglehetősen kiszámított és jövedelmező) kálváriájaként. Másodszorra viszont egy kicsit fárasztó az egész: főleg azért, mert ha igazán bátrak lettek volna, akkor nem költenek dollármilliókat egy olyan reklámhelyre, amit nem használhatnak ki. Létezik ugyanis ez az internet nevű dolog, meg még egy csomó más hely, ahol kifejezhették volna mondjuk azt, hogy bojkottálják a Super Bowl-t. A műhiszti viszont pont annyira ciki, mint a Pepsi, a Fox és a CBS.

A "betiltott" videó 2013-ból

A 2013-as félidőben sugárzott, cenzúrázott szpot

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat