Sense the tone, please!

Érezd a hangsúlyt, kérlek! - ahogy a cím is mondja. És hogy miért? Azért mert a legveszélyesebb marketingfegyver következik: a maró önirónia. 

Ha valakinek még nem lenne teljesen világos, az iróniára, azon belül is az öniróniára épülő reklámkampányok sikereinek titkait fogjuk boncolgatni. Általában elmondható, hogy a humort és a saját magunkon való gúnyolódást bírják az emberek. Hogy miért? Mert ilyen rosszindulatú népség vagyunk. Ezért remek ötlet iróniára épülő kampányt keríteni kissé szépséghibás, sokat kritizált termékeink köré. Meglepő, de ezzel valamelyest helyre lehet hozni a potenciális fogyasztóinkban már kialakult, negatív képet. És a trollok sem jelentenek többé fenyegetést. Csak arra kell ügyelnünk, hogy a nagy igyekezet közben nehogy fordítva süljön el a puska.

Elsőként a legújabb Smart Fortwo reklámot említenénk, melyben a kicsi kocsi hegyen-völgyön, sivatagon, folyón gázol(na) át. Már, ha sikerülne neki. Ez a hangyányi városi autó olyan sebességgel fúródik a homokba, zuhan sziklák közé és süllyed el a vízben, hogy nevetgélés közben már-már sajnáljuk érte. A végén persze jön a feloldozás, de nem spoilerezünk. Mi a végeredmény? Pozitív vagy negatív véleményt hagyott benned a reklám?

Másodikként a híres, magyar származású humorista, Louis C. K. (Székely) HBO-n futó műsorának márciusi trailerével foglalkozunk. Aki ismeri a humorát és a stílusát az nem lepődik meg azon, hogy egy gúnnyal kapcsolatos cikkben ő is említésre kerül. Igaz, ő elég kiszámítható módon használja az önirónia eszközét, de még így sincs miért szégyenkeznie. Alig hiszem, hogy ezt minimum egy mosoly nélkül bárki is megállná.

Harmadikként egy viszonylag régi, 2010-es reklámfilmet említenék. Ez a Windows Phone 7 akkori reklámja, mely az okostelefon addikcióra épít. (Úgy látszik már három éve is probléma volt, hogy az emberek nem tudnak elszakadni ezektől a telefoncsodáktól.) Ennek a reklámnak az érdekessége, hogy majdnem az utolsó pillanatig azt hiszed, ez egy erős önkritikával bíró reklám, de tévedsz. Ez a telefon maga a megoldás! Nyilván...

Végezetül visszatérnénk megint egy kicsit a jelenbe, illetve a közelmúltba. 2012-ben az Internet Explorer vadonatúj reklámja szerelte le az arctalan, nicknevek mögé rejtőzött kritikus kockákat. Ez a reklámfilm akkora siker lett, hogy a Reklámipar.hu egy teljes cikket is szentelt neki. A videót ott megnézhetitek!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat