Speciális

Az erőszaktevés kényes téma, mégis olyan, amiről muszáj beszélni. Pont ezért születnek sorra kampányok és különféle termékek is ehhez kapcsolódóan, de van bármelyiknek köze a megoldáshoz? 

A legújabb kezdeményezés egy amerikai cég erénybugyija (AR Wear, azaz Anti-Rape Wear), ami állítólag más ember által levehetetlen, el- és letéphetetlen, levághatatlan. A fehérnemű övének speciális zárját ugyanis csak a viselője tudja kinyitni: a zárban lévő vájatot egyszerre, két kézzel kell egy, a 132 lehetséges kombináció közül a viselő által, egyénileg kiválasztott pozícióba forgatni. A készítők szerint a bugyi nemcsak hogy megóv az esetleges támadásoktól, de kényelmes és praktikus is abból a szempontból, hogy nem egy hagyományos „nagyibugyi”, bátran viselhető testre simuló ruházat alá is. A termék létrejöttét nyilván csakis a jó szándék vezérelte, viszont így is rengeteg kérdést vet fel. Egyik oldalon ott van a félelem csökkentése, a megelőzés fontossága, az óvatosság, a másik oldalon pedig hogy miért nem az erőszaktevők ellen lépünk fel hatásosabban, és hogy miért kellene minden pillanatban a legrosszabbra is felkészülve élni.

("Ötletes" perverz-riasztó termékekből amúgy nincs hiány a piacon, gondolhatunk itt a szőrös harisnyára, vagy akár a sokkolóval és GPS-szel felszerelt bugyira.)

A reklámszakmában mindkét oldal képviselőinek ötletei megvalósulnak, így a témát feldolgozó kampányoknak alapvetően két fajtája létezik: az egyik az elkövetőket célozza, és megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az erőszaktevés bűncselekmény, a másik pedig az áldozatokhoz szól, azzal az üzenettel, hogy milyen módszerekkel lehet elkerülni a veszélyes helyzeteket. Kommentár nélküli galéria következik. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat