Szakít az M-Lista és a Hipnózis?

Kikerült az M-Listából a Hipnózis reklámverseny - a versenyt szervező Kreatív válaszul saját listát indít. Mi történik a reklámiparban?

A 2014-es Hipnózis reklámverseny díjkiosztója után jelent meg a versenyt szervező Kreatív oldalán egy közlemény, miszerint a Hipnózis M-Listáról való kizárása miatt elindítják saját, A+ Listájukat. Mi van?

  • Az M-Lista a reklám- és kommunikációs ügynökségek szakmai rangsora, ami a versenyeken elért eredmények alapján áll össze
  • Ezt 2010 óta a MAKSZ (Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) is hivatalos rangsornak tekinti
  • A listát meghatározó versenyek közül zárták ki most a Hipnózist
  • A Hipnózist szervező Kreatív erre válaszul elindítja saját ügynökségi rangsorát, az A+ Listát
  • Azaz mostantól a legnagyobb szakmai érdekszervezet és a legnagyobb szakmai lap külön listát használnak

Mi van a háttérben? Ma érkezett meg a MAKSZ hivatalos közleménye a témában, úgyhogy most a sajtóközleményekből fogunk szemezgetni, az igazságot pedig mindenki próbálja meg egyedül kibogarászni.

Ezt írta a Kreatív az eredeti közleményben: "A MAKSZ hivatalos indoklása szerint a Hipnózis Reklámverseny zsűrizése nem zárt rendszerben történik, nem transzparens, alacsony a zsűri létszáma valamint nagy a shortlist aránya a nevezésekhez mérten." Erre az alábbi pontokat szánták válasznak:

"1. A Hipnózis Kreatív Reklámverseny Magyarország egyik legrégebbi reklámmegmérettetése, 1996 óta minden évben megrendezésre kerül, jövőre 20. alkalommal.

2. A Hipnózis Kreatív Reklámverseny az egyetlen hazai reklámverseny, melynek külföldi zsűritagjai vannak, akik nem ismerik személyesen az alkotókat, így mindennemű személyes elfogultság nélkül teszik le voksukat.

3. Az elmúlt években a nemzetközi zsűri elnöke több esetben is részt vett a díjkiosztón (Bob Garfield – AdAge 2007, John Kalka – Verben und Wekaufen 2008, Herve De Clerck, az Adforum alapítója 2011)

4. A Kreatív 2008-ban online zsűriző site-ot fejlesztetett egy online ügynökséggel, a zsűrizések azóta ezen a ZÁRT online felületen zajlanak.

5. A MAKSZ soha semmilyen kérdést/kérést nem intézett a Hipnózis Reklámversennyel kapcsolatban a Kreatívhoz.

6. A MAKSZ egyik vezetője informális úton az elmúlt évben jelezte a Kreatívnak, hogy a MAKSZ nem látja transzparensnek a zsűrizést. Hivatalos megkeresés ebben a témában nem érkezett.

7, A Kreatív figyelembe véve a MAKSZ-tól érkező informális jelzést idéntől a zsűrizésmásodik fordulóját Budapesten rendezte a külföldi zsűritagok személyes jelenlétével.

8. A Kreatív több ízben kérte szóban és írásban a MAKSZ elnökét, hogy a szövetség delegáljon zsűritagot az idei zsűribe, hogy személyesen jelen lehessenek a zsűrizés folyamatában meggyőződve annak szakmai hitelességéről. A MAKSZ ettől elzárkózott.

9. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) képviselője részt vett az idei zsűrizésben, így április 17-én a személyes második fordulóban is, melyről a Kreativ.hu hasábjain beszámoltunk. "

Ez szép és jó, viszont a zsűri méretéről, illetve a nevezések és a shorltist arányáról nem esik szó benne. Pedig egy bekezdéssel előbb maga a Kreatív emeli ki ezeket, mint neuralgikus pontokat. Mit mond a MAKSZ most megjelent válasza?

"A szövetség tagügynökségei az elmúlt két évben (2012-2013) folyamatosan jelezték a szövetségnek szakmai aggályaikat és kifogásaikat a Hipnózis zsűrizésével, szakmai színvonalával kapcsolatosan. A MAKSZ, a Kreatív felkérésére, a 2014 évi Hipnózis zsűrizés felülvizsgálatára szakembert delegált, aki megfigyelőként volt jelen a főzsűrizésen. A megfigyelő jelentése szerint a 2014-es verseny során a 133 nevezett alkotást egy mindössze 6 főből álló online előzsűri, majd a shortlistre jutott alkotásokat ugyanezen 6 főből összeállított 5 fős fő zsűri értékelte élőben, mely alacsony létszám nem tudta garantálni a nevezések alapos átvizsgálását. A főzsűrizésen nem volt kijelölt zsűrielnök, nem volt rögzített zsűrizési szabályrendszer, ami kötötte volna a zsűritagokat és keretet adott volna a zsűrizéshez, a pontozás mögött nem volt zárt, auditált online rendszer, a zsűritagok mind látták egymás pontszámait, ami befolyásolhatta véleményüket. Az elmúlt két év tapasztalatai, valamint fenti körülmények együttesen megerősítik a MAKSZ elnökségét, hogy a Hipnózis Kreatív Reklámverseny jelen állapotában nem felel meg az M-Listán szereplő versenyek szakmai sztenderdjének."

Gyűlnek az érdekes pontok. A Kreatív azt állítja, hogy a MAKSZ elzárkózott attól, hogy zsűritagot delegáljon a Hipnózis elbírálási folyamatába - ezzel szemben a MAKSZ azt állítja, hogy megfigyelőt küldtek, akinek  egyáltalán nem voltak jó tapasztalatai. A lényeg: a Kreatív "a MAKSZ M-listáját pedig a jövőben nem tekinti legitim forrásnak a nem transzparens szelekciós foylamat miatt" (sic). Tehát mindkét fél azért tartja illegitimnek a másikat, mert az nem transzparens. (Képzeljetek ide egy vonatkozó gifet.)

A Kreatív pedig elindítja az A+ Listát, ami természetesen a Hipnózis eredményeit is figyelembe veszi majd az ügynökségek rangsorolásánál. Tehát itt leszünk egy kicsi országban, zsugorodó reklámköltésekkel, és két, magát az egyetlen legitim megoldásnak tartó ügynökségi rangsorral. Miért jó ez bárkinek is?

Néhány sorvezető az egyéni továbbgondoláshoz:

  • A MAKSZ és a Kreatív is számos olyan kiadvánnyal rendelkezik, ami az ügynökségválasztást szeretné megkönnyíteni az ügyfelek számára
  • A MAKSZ a tagságát képező ügynökségek érdekeit képviseli
  • A Kreatív a kiadványainak bevételeiből él
  • Még egy utolsó részlet a Kreatív közleményéből: "információk szerint a szakmai érvek mellett üzleti és személyes okok is közrejátszanak"

Utolsó utáni gondolatként még annyit tennénk hozzá, hogy a Hipnózis minden érdemének elismerése mellett is furcsa egy olyan verseny, ahol az epikus hosszúságú shortlistből több kategóriában sem választ győztest, sőt, második helyezettet sem a nemzetközi zsűri, a színvonalra való utalásként. Ez a jelenség mindenképpen elgondolkodtató a verseny jövőjét illetően.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat