Szatírikus pszeudo-reklámmal jelentkezik az MTV

Témája az etnikai egyenlőtlenség.

LMBTQ közösség, rasszizmus, feminizmus – a globális párbeszédben mindenkinek megvan a véleménye ezekről a témákról – még annak is, aki tagadja –, és azt általában különböző formákban és fórumokon közli is.

Viszont már 2015 van, és az emberiség eljutott arra a pontra, hogy egyre több társadalmilag érzékeny témáról esik szó a mainstream kultúrában is. Egyenlőtlenség idáig is volt, csak nem ennyire előttünk, nem ennyire hangsúlyosan, vagy ha még is, akkor nem vettek róla tudomást, mert pont a hangsúlytalansága miatt nem tartották fontosnak. Azért fontos ezekről a témákról beszélni a főbb csatornákon, mert idáig minden ilyen jellegű probléma a szőnyeg alá volt söpörve, ezért most van mit pótolni. Sokan úgy gondolják, hogy egyesek „túltolják”, átesnek a ló túloldalára, és természetesen benne van a pakliban, de – nincsen rózsa tövis nélkül – kell folytatni párbeszédet a társadalmi és egyéb egyenlőtlenségekről.

Ebbe a párbeszédbe ugrott fejest most az MTV is, a mainstream dolgok melegágya, Look Different kampányával, aminek a magja, a White Squad ál-reklámszpotja. A White Squad egy olyan (ál-)szolgáltatás, ahol színesbőrüek jól kinéző, joviálisan vigyorgó fehér üzletembereket bérelhetnek fel, hogy végezzenek el helyettük dolgokat, például fogjanak taxit, vásároljanak házat, vagy jelenjenek meg a bíróságon helyettük.

„Mi vagyunk a beugróembereid az élet etnikailag megkülönböztetett helyzeteiben” mondja a White Squad szóvivője. Viszont az, hogy közben olyan számok pörögnek az egyébként humorosnak szánt szpot alatt, hogy a fehérek 20%-kal több ingatlan közül választhatnak lakásvásárlás esetén, 67%-kal alacsonyabb a bebörtönzési rátájuk, és 40%-kal több magánegyetemi ösztöndíj felajánlást kapnak, mint a színes bőrű állampolgárok, igencsak elgondolkodtató. 

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat