Szerinted is ez lenne a világ legjobb hirdetése?

Bill Gates pénzéről és az állandóan kékhalállal birkózó Microsoft-os viccektől zsong az internet. Pár napja nem az unásig mesélt viccek adtak okot a beszédtémára, hanem az MS legújabb, minden eddigit felülmúló reklámja. Olyan hi-tech hirdetési móddal igyekszik még több fogyasztót bevonzani, ami fenekestül felforgathatja a nyomtatott sajtópiaci hirdetéseket.

Igaz még nem egy globálisan elterjedt dologról van szó. Reggelente a Metropolt olvasva azért még ne reménykedjünk, hogy ilyen kaliberű hirdetésre bukkanunk. Az amerikai Forbes gazdasági magazin egy különleges kiadásában az előfizetői körnek adatott meg, hogy részesei lehessenek ennek az új hirdetési formának. 

Maga a reklám négy oldalból állt, és ultra vékony wifi routert ültettek bele, elemmel, antennával ellátva. A reklám szlogenje:”You are 3 steps away from an out of office experience”. Aktiválás után 15 napig ingyen sugározta az ingyenes szörfözési lehetőséget, mindennemű földrajzi kötöttség nélkül. Természetesen ehhez szükség volt egy szolgáltatóra, jelen esetben a T-Mobile-ra. Kérdéses még, hogy mennyi ideig bírják a router elemei, 2-3 órás konstans menet után lemerülnek, de USB-vel feltölthetőek.

Egyelőre még nem tudni, hogy mennyibe is fájt ez a Microsoftnak, de lássuk be, hírértéket bőven generált már az újítás. A keresztkérdés pedig most jön: miért pont ezt a hirdetési platformot választották egy kampányfilm, vírusvideó, banner vagy más kreatív megoldás helyett? Főként amiatt érdekes mindez, mert manapság már rengetegen okostelefonnal a zsebükben rohangálnak, 3/4G-s adatcsomaggal megspékelve. Mégis a cég a nyomtatott sajtó papírjait választotta hirdetési felületéül, holott kevesen fogják magukkal cipelni mindenhová az újságot emiatt.

A hazai reklámtorta adatai is azt a tendenciát erősítik, hogy zsugorodik a nyomtatott sajtópiacban megjelentetett hirdetések száma és visszaszorul ez a piaci rész az online előtérbe kerülése végett. Igaz, hogy az online gőzerővel dübörög, de nem szabad már most kongatni a vészharangot. Ha még Gates is mert ebbe a csatornába invesztálni, mi miért ne tehetnénk ugyanezt? Várjuk meg, lesz-e komolyabb hatása, de az biztos, hogy eddig nem tapasztalt irányba terelheti az újságlapok hasábjain történő hirdetést ez a kezdeményezés.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat