Szívesen belefeküdnél egy heti szemetedbe?

Feltehetően nem, a Földet mégis arra kényszerítjük, hogy benne hemperegjen – és nem átvitt értelemben. 

Tudom, még sohasem gondoltál bele, de azzal, hogy leviszed a szemeteszsákot és beleteszed a kukába, a szemét még nem válik kámforrá. Egy darabig még csücsül a többi zsák tetején, aztán hajnalban jön a kukásautó, és elviszi, majd lerakja egy szemétlerakóban, ahol tovább létezik, és ezzel szennyezi bolygónkat.

Ez a jelenség ihlette meg Gregg Segal amerikai fotóművészt, aki komplett családokat vett rá, hogy saját mocskukban hemperegjenek. A most nálunk is bemutatott, „A szemét 7 napja” című fotósorozatában azt mutatja be, mennyi szemetet generál egy háztartás csupán egy hét leforgása alatt.

A képeken Segal rokonai, barátai és ismerősei láthatók egy szemétkupac tetején fekve, gyakran gyermekeik társaságában. A látvány amellett, hogy visszataszító, sokkoló is.

Természetesen nem az egyszeri embertől kell a megoldást várni, bár ő is sokat tehet a jelenség ellen (befejezi a pazarlást, környezetbarát csomagolású termékeket vásárol, visszaváltja az üvegeket, szelektíven gyűjti a háztartási hulladékát, újrahasznosít, stb…), de sokkal fontosabb lenne, hogy a világ vezető politikusai lépjenek az ügyben.

Addig is, amíg ez nem történik meg, íme egy jó hír a magyar hulladékkezelésről. Budapesten évente körülbelül 700 000 tonna hulladék keletkezik, melyből 420 000 tonnát a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben elégetnek. Csak a maradék kerül a hulladéklerakókba. 

Képgaléria:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat