Szörnyű gyilkosság részleteit elevenítette fel egy indiai divatfotós

A két évvel ezelőtt, egy buszon csoportos erőszak áldozatává vált, majd agyonvert indiai lány tragédiájából szeretett volna hírnevet szerezni. Persze ő nem így fogalmazott.

Az indiai Raj Shetye úgy gondolta, semmi rossz (gyalázatos) nincs abban, ha egy tragikus körülmények között elhunyt lány történetét eleveníti meg legújabb fotósorozatában.

2012 decemberében egy fiatal pár a moziból hazafelé buszra szállt, melyen férfiak egy csoportja utazott. Nem sokkal ezután a férfiak rátámadtak a pár férfi tagjára, majd 23 éves (gyógytornász hallgató) barátnőjét többször megerőszakolták. Köztük a buszsofőr is. De ez sem volt elég a kegyetlenkedőknek, egy rozsdás vascsővel szexuálisan bántalmazták, majd szó szerint kihajították a mozgó járműből. A lány 13 napot töltött a kórházban, küzdött az életéért, ám végül belehalt sérüléseibe.

Ez a legkevésbé sem mesébe illő történet ihlette meg a nyilvánvalóan nem teljesen épelméjű indiai fotóst, így született meg a "A rossz kanyar" című fotósorozat. A Buzzfeed telefonos megkeresésére válaszolva Raj tagadta, hogy a "Nirbhaya-val" történt szörnyűséget ábrázolta volna. (Nirbhaya hindi nyelvet azt jelenti félelem nélküli, ezt a nevet ragasztották az áldozatra halála után Indiában.)

"Lévén, hogy én is tagja vagyok ennek a társadalomnak, ráadásul fotós is vagyok, belülről mozgat ez a téma. Itt élek egy olyan társadalomban, ahol az anyám, a nővérem és a barátnőm nap mint nap az utcán sétál és hasonló dolgok történhetnek velük is. Számomra ez művészet, én így kommunikálok a történtekről. Ez a legjobb, amit tehetek" - nyilatkozta a Buzzfeednek.

Nem meglepő módon a fotók nyilvánosságra kerülése után nagyobb botrány robbant ki. Sokan nem értik, Shetye miért kommercializálja a nemi erőszakot egy olyan kultúrában, ahol a kasztrendszerben a férfiaknál lejjebbre sorolt nők megerőszakolása mindennapos.

Miért, Shetye?

Képgaléria:

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat