Tényleg jótékonyságra megy-e Zuckerberg felajánlott ​99 százaléka?

A malária elleni harcba száll be a Facebook tulajdonos, vagy csak egyik zsebéből a másikba csoportosít? És mi köze mindennek ahhoz, hogy megszületett a kis Max?

Mark Zuckerberg tett egy ígéretet, arra vonatkozóan, hogy még életében továbbadja Facebook részvényei 99%-át. Ennek becsült nettó értéke 46.8 billió dollár. Nagylelkű felajánlását egy nyílt levélben tette, melyet a lányának Max-nek címzett. A levélben a 31 éves vállalkozó egy szebb jövőt vesz célba, melynek megvalósítását elősegítendő a Chan Zuckerberg Kezdeményezés létrehozásáról beszél. Fő támogatandó területeknek az egyenlő feltételek megteremtését és az emberiség határainak kutatását jellöli meg.

Nem Zuckerberg és felesége lennének az elsők, azon milliárdosok sorában, akik jótékony célokra áldoznak vagyonukból. Bill Gates - a Microsoft alapítója - feleségével Melindával még 2000-ben létrehoztak egy mára legalább 44 billió dollárt érő jótékonysági alapítványt, 

Fontos azonban tisztázni, hogy a Chan Zuckerberg Kezdeményezés sokkal inkább KFT, mintsem jótékonysági alapítvány. A háttérben húzódó jogi bejelentések azt mutatják, hogy a Chan Zuckerberg Kezdeményezés 100%-ban Zuckerberg tulajdonában és irányítása alatt működik. A Facebook szóvivője a Buzzfeed-nek megerősítette, hogy a cég arra fogja költeni pénzét, amire akarja, beleértve magánberuházások támogatását. A Chan Zuckerberg kezdeményezés a szóvivő elmondása alapján elsősorban non-profit szervezeteket fog segíteni, továbbá részt kíván venni politikai szerepvállalásokban is, minden esetben azzal a céllal folytatva tevékenységét, hogy pozitív hatással legyen azokon a területeken, ahol segítségre van szükség.

A kezdeményezés novemberi projektjei többek között az alábbiak:

  • 20 millió dollár americai iskolák gyorsabb és megbízhatóbb internethálózatának kialakítására
  • millió dollár a MasteryConnect oktató szoftverének fejlesztéseire
  • 5 millió a TheDream.US támogatására (bevándorlók segítésére abban, hogy részt vehessenek a San Francisco-i főiskolai oktatásban)
  • 5 millió dollár az AltSchool-nak (személyre szabott oktatással kapcsolatos és oktatástechnológiai kezdeményezések)
  • 10 millió dollár befektetés a Bridge International Academies magániskola hálózatába, melynek célja szegény rétegek számára olcsó oktatás biztosítása, ezáltal országok, régiók fejlesztése.

Jótékony célokról van tehát szó továbbra is, de az irány egyértelmű.

via Adweek, Independent

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat