Tíz szem rizs egy angol szóért

Egy kvíz, ahol minden jó válaszért cserébe tíz szem rizst juttatnak el az éhezők számára. Vagy mégsem?

A WFP (World Food Programme) non-profit szervezet hozta létre azt a weboldalt, ahol játékos angol tanulás közben még ételt is adományozhatunk. A freerice.com (kb. ingyenrizs.com) oldalon angol szavak jelentését kell egy másik, szinonima szóval definiálnunk. Amennyiben ez sikerül, örülhetünk, mert máris tíz szem rizst ajándékoztunk a rászoruló gyerekeknek és családjaiknak. A játék a helyes válaszok számának növekedésével arányosan nehezedik, így az ember lassabban unja meg. (Egyébként is csúnya dolog lenne azt mondani, hogy ma csak 30 szem rizst klikkelek össze, mert unalmas angolul tanulni.) Lelkesedésünket fenntartandó, a nyelvlecke kitalálói vizuálisan is hatnak ránk, a rizses tálka folyamatosan egyre több fehér szemet mutat. Szomorú tény, hogy rossz válasz esetén nem, hogy nem növekszik az adományunk, de az oldal csúnyán be is olvas nekünk egy vastagon szedett szöveg formájában. A játékba regisztrálni is lehet, ebben az esetben fölkerülhetünk a legtöbb rizsszemet adományozók toplistájába.

És akkor most jöjjön a csavar! Nem teljesen állítottunk igazat, akkor, amikor azt mondtuk, azt a rizst kapják a rászorulók, ami a tálkánkban összegyűlik. A játék valójában a látogatószámot igyekszik felpumpálni, mivel a valódi adományozók azok a szponzorok, akik ezen az oldalon hirdetnek. Cikkünk készítésekor például a Bonprix internetes áruház és a Tchibo hirdetése volt látható, de a goodgamestudios.com, illetve egy Ausztráliába bevándorlókat segítő oldal bannere is feltűnt a válaszlehetőségek alatt. Mielőtt úgy határoznál, hogy Te is beszállsz a hirdetők közé, győződj meg róla, hogy a reklámod nem tartalmaz politikai vagy vallási üzenetet, nem ajánl tiltott szereket vagy alkoholt, nem támogatja a plasztikai sebészetet és a legkevésbé sem erotikus tartalmú. (Még a társkereső oldalak is teljesen ki vannak zárva.) A WFP ugyanis semmi ilyesmit nem enged fel az oldalaira, hiába minden jó szándék. (A műtét nélküli mellnövelés ellen egyébként nincsen kivetnivalójuk.)

Ma összesen körülbelül 870 millió ember éhezik világszerte. Az éhezők 98%-a a fejlődő országok valamelyikében él. Ázsiában és az Atlanti-óceán partvidékein él a legtöbb éhező, 563 millió, igaz ez a szám csökkenőben van. A gyermekhalálozások 45%-a az alultápláltságra vezethető vissza. Ha minden országban dolgozhatnának a nők is, az ő munkájuk a földeken 150 millióra csökkenthetné az éhezők számát világszerte!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat