Tudatos Hasonlóság?

Az Alföldi Róbert által rendezett, meglehetősen nagyszabású produkciónak ígérkező István a király plakátjai egy más műfajban, de ugyancsak sikeres, nagyszabású produkciót idéznek. Valószínűleg teljes tudatossággal.

Már a cím mellett sem mehetünk el szó nélkül: I. K. 3.0. A 3.0 egyértelműen a „valami új, valami jobb, valami más” jelentéstartalmakat vonja maga után, illetve a web 3.0 definíciója is működhet akár egy színházi előadás koncepciójaként: egymástól független adatrögök összekapcsolódása és kontextusba helyezése, ami által kezelhetőbbé, könnyebben értelmezhetővé válik az így még személyesebb információ. 

Ezzel látszólag ellentétben pedig ott áll a cím képi világa, ami akarva-akaratlanul is a Kr. E. és Kr. U. időszámítás formáját implikálja, így összefoglalva végül az „egyetemes, állandó, hagyományos, történelmi” és „új, más, változó” jelentéseket. 

És most jöjjön a plakát. A Trónok harca című sorozat napjaink egyik legsikeresebb műsora. Gyakorlatilag mindenki tudja, hogy létezik, mindenki látott már belőle egy, ha nem is teljes részt, mindenki ismeri a szereplőket, a stílust, a kort, a jellemzőket, a Trónok harca-mémeket – és a plakátokat. A 2011-es első évadé például ez:

És itt van mellé a 2013. augusztus 30-ra, a Papp László Sportarénába tervezett István a király plakátja:

Jobban belegondolva a címerállatok fajtáját tekintve nem sok különbséget láthatunk. De még jobban belegondolva, ez már annyira feltűnő hasonlóság, hogy kár is lenne tagadni....

Sőt, a készítők valószínűleg teljesen tudatosan próbálják ilyen módon meglovagolni a Trónok harca népszerűségét. Hiszen sokszor hallhatjuk különböző helyekről, hogy a színházak vagy színházi produkciók számára megoldandó problémát jelent a fiatalok becsalogatása az előadásokra (és most ne firtassuk, hogy vajon melyik korban volt a tizenévesek első számú kedvenc szórakozása a színház). De ha esetleg a plakát ezzel a nyilvánvaló hasonlósággal szimpátiát ébreszt a fiatal generációban, akkor nincs szükség elítélő szavakra.


Baranyi Réka
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat