Tudjátok mije nem lesz az adblocker-háborúnak? Jó vége

Úgy néz ki, hogy a három nagy tech-óriás civakodásának sokan megihatják a levét.

Augusztusban érkezett a hír, miszerint az adblocker felhasználók száma elérte a kétszázmilliót, amivel a globális reklámköltés 14%-át sikerült is eltűntetniük a hirdetők zsebéből. Sőt, nagyon úgy néz ki, hogy a felhasználók száma nemhogy csökken, hanem egyre csak növekszik.

Az sem segített az ügyön, hogy az iOS 9-cel az Apple nyíltan szimpátiát vállalt az adblocker programokkal, és a szoftverfrissítéssel együtt beköszöntött a Mobilos Reklámblokkolás Új Korszaka. Ennek eredményeként első nappal az iOS 9 indulása után, az öt legnépszerűbb fizetős applikáció közül három adblocker volt. A legelsőt, a Peace nevű applikációt ma vissza is vonta készítője, Marco Arment, lelkiismereti okokra hivatkozva. Ezek az aktuális tünetek, de nézzük távolabbról a dolgokat.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis ez az egész kinek állhat az érdekében?

Sokak szerint – köztük a Vice szerzője szerint is – az egész adblocker-kakaskodás három, esetlegesen négy résztvevő közt zajlik.

Google

A Google-é a web legnagyobb reklámszervere, a DoubleClick for Publishers, azaz a DFP. Ha az interneten látsz egy reklámot, az nagy eséllyel a DFP-ről jön. Aztán ott van az AdX, a Google programozott ad exchange oldala. Tehát a három fő hirdetési formának – a prémium display-nek, a natívnak és a programozottnak – tetemes része a Google-nél van. A Google uralja a webet és onnan is szerzi a bevételeit. Google-ön keresel, Google kereséseid során Google reklámokat látsz, majd fogyasztasz valami ingyenes tartalmat. Igen, az az ingyenes tartalom is a Google – legalábbis az általa forgalmazott reklámok miatt lehet ingyenes.

Apple

Látható tendenciává vált az is, hogy a desktop műveletek (keresések, lejátszások – meg amúgy minden) tolódnak a mobil felé. A mobilos szegmens legmeghatározóbb böngészője az Apple Safarija, illetve ott a WebKit keresőmotor is, ami szintén az Apple-é.

Az iOS 9 új funkciói, valamint az adblockerek támogatása, sőt a blokkolhatatlan reklámokat tartalmazó Apple News is azt mutatja, hogy az Apple nem indult felkészületlenül csatába, és szeretné kicsit megszorongatni a Google bevételi forrásait.

Itt jön be a harmadik fél: a Facebook. A Facebbok instant cikkei is – csakúgy, mint az Apple News – blokkolhatatlan reklámokat fognak tartalmazni. Sőt, az Instant Arcticles nem is jelent konkurenciát az Apple-nek – a szó nem túl szoros értelemben –, mert ameddig az Apple platformját használják, nem a Google zsebeit tömik. Az is kényelmes a Facebook-nak, hogy míg az adblock háborúnak köszönhetően a publisherek felmorzsolódnak, vagy szorult helyzetbe kerülnek, ők belebegtetik az instant cikkeket, mint a lehető legjobb megoldást kínáló mentőövet. Plusz a Facebook videómegosztó kezdeményezése is afelé mutat, hogy jó lenne kicsit letolni a YouTube-ot (bár ugye ez egyelőre még igencsak gyerekcipőben jár).

És akkor ki az esetleges negyedik fél? A web, a felhasználók, a kis és nagy tartalomszolgáltatók, mi, tehát a háború nagy vesztesei.

Annyira megszoktuk, hogy ha felmegyünk egy oldalra olvasgatni, akkor teljes egészében láthatjuk a tartalmakat, és nem kell fizetni, mondjuk egy napilapért. Ha tovább húzódik a nagy tech-háború – és miért ne húzódna tovább – lehet ennek búcsút mondhatunk. Néhány kisebb oldal már becsődölt ennek köszönhetően, lehet nem lenne jó, ha ez állandósult jelenséggé válna. A The Awl nevű oldal hirdetői szerint a reklámjaik 75-85%-a blokkolás alá eshet. Gondoljunk bele egy ez milyen kárt okozna egy kisebb tartalomszolgáltatóval. Az internet nem csak a Google birodalma, hanem az innováció helye is. Az innováció mozgatója pedig a pénz. Ha elkezdik zárni a pénzcsapot, az egész felborulhat, vagy torzulhat. Ez pedig már nem egy olyan probléma, amit majd lejátszanak tőlünk függetlenül valahol távol, vagy egy egyszerű „majd alkalmazkodik mindenki”-vel elüthetünk. 

via The Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat